Znanje na poklon

 • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 48.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 124.

Svi članci

PODSTICAJNA SREDSTVA SEKRETARIJATA

Znanje na poklon

Sekretarijat za poljoprivredu vlade Vojvodine, kao što je već pisao sajt Znanje na poklon, je objavio konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za pomoć poljoprivrednicima Vojvodine koji žele da unaprede svoj posao. O tome za šta se tačno dodeljuju bespovratna sredstva razgovarali smo sa gospodinom Slobodanom Teofanovim pomoćnikom pokrajnskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

- To su bespovratna sredstva, koja su predviđena iz ruralnog razvoja izašlo je za sada par konkursa. Konkretno se radi o malim prerađivačkim kapacitetima za voće, povrće, mleko i meso, zatim bespovratna sredstva za nabavku i kupovinu plastenika, zatim konkurs za navbavku sistema za protivgradne mreže sa naslonom i izašao je konkurs za sisteme za navodnjavanje. To su sve bespovratna sredstva od 30 do 60 posto u zavisnosti za šta se konkuriše.

Voćari iz vojvođanskih sela zatražili su da im Sekretarijat pomogne da nabave protivgradne mreže, što je i učinjeno dodelom bespovratnih sredstava od čak 60 odsto. Pitali smo gospodina Teofanova da objasni pod kojim uslovima se dobija pravo na ovu vrstu podsticaja?

- Protivgradne mreže, to je dakle osiguranje useva, nešto što su naši poljoprivrednici tražili u prethodnom periodu i mi smo uspeli da napravimo ovakav jedan konkurs. 60 posto sredstva se dobija besplatno za poljoprivrednike i korisnike, koji su dužni da ulože u podizanje protivgradne mreže sa naslonom vrednosti negde oko 12 000 evra po hektaru, mi ćemo refundirati 60 posto. Sredstva se daju do 10 hektara. Znači Sekretarijat za poljoprivredu za poljoprivrednika, koji podiže protivgradnu mrežu sa naslonom do 10 hektara mi obezbeđujemo 8 000 000 bespovratnih sredstava. U konkursu su tačno definisani uslovi, pod kojima može da se konkuriše, ništa nije strašno osim onoga što je potrebno od finansijskih dokaza, da tako kažem, da se podnese a to su znači računi za kupovinu mreže i naslona. Tačno i decidno je navedeno kako mogu nasloni da izgledaju i koja je to oprema, koja prati te naslone, tako da je tačno definisano i razumljivo za poljoprivrednike.

Ukoliko poljoprivrednik nema novca da kupi protivgradne mreže ili podigne plastenik postoji rešenje.

- Mi smo napravili jedan sistem sa Fondom za razvoj poljoprivrede gde se daju takozvani meki krediti za poljoprivredne proizvođače, gde poljoprivrednik može da kupi protivgradnu mrežu sa naslonom i kada kupi, može da konkuriše kod nas za bespovratna sredstva. Znači dobije se mekani kredit, dva posto kamate u Fondu i na kraju investicije se dobiju i bespovratna sredstva od strane Sekretarijata za  poljoprivredu. Poljoprivrednici samo moraju da vode računa zbog vremena konkurisanja u Fondu i vremena konkurisanja kod Sekretarijata, za rokove, da vode računa kada su rokovi da bi stigli da postignu i da povuku kreditna sredstva i da dobiju bespovratna sredstva. Piše u konkursu trajanje investicije i trajanje konkurisanja do kada mogu.

Ovakva pomoć kakvu daje Sekretarijat za poljoprivredu vlade Vojvodine je izuzetno značajna, jer podstiče‚ malog poljoprivrednika da postane veći i uz pomoć dobijenog novca unapredi svoj posao.

 

novinarka: Ivana Mihajlović

Postavi novi komentar

Komentara (1)

 1. Mladen 25.03.2013
  Odgovori na komentar
  Dali postoji ..neka pomoc povratna ili nepovratna..na teritoriji Mladenovca...za razvoj malih poljoprivrednika....kao sto daju u Vojvodini.
 2. Odgovor na komentar:

  Mladen25.03.2013
  Dali postoji ..neka pomoc povratna ili nepovratna..na teritoriji Mladenovca...za razvoj malih poljoprivrednika....kao sto daju u Vojvodini.

  dvadeset - = jedanaest

Dodaj komentar

dvadeset - = jedanaest
Vezani članci

Znanje na poklon

OLUJA IH PROGNALA DO KATRGE

Mane i Rada Manjković, iz rodnog Gospića, su nakon Oluje devedesetih morali da potraže novo utočište i novu državu. Sa punog rodnog ognjišta došli su na ledinu u Katrgu i tu od nule počeli ponovo da kuće... 

+ detaljnije

Znanje na poklon

NI NA NEBU, NI NA ZEMLJI

Ni na nebu, ni na zemlji odbrana od grada u Srbiji već petu godinu tavori u Sektoru za vanredne situacije MUP-a kao u kukavičjem gnezdu i sve više propada. Let iznad kukavičjeg gnezda trajaće prema nezvaničnim informacijama do maja meseca kada će odbrana od grada preći u neko drugo ministarstvo, a otprilike tada ako ne i kasnije doći će na red i donošenje Zakona o odbrani od grada na koji se dugo čeka...

+ detaljnije

Znanje na poklon

SPOMENIK OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE

Ovo je treća  godina kako fabrika biodizela u Šidu ne radi.  Kapacitet fabrike je 100 000 tona godišnje a u nju je uloženo 20 miliona evra. Fabrika je konzervirana i mogla bi da se veoma brzo pokrene. Porazgovarali smo sa gospodinom Šarcem o tome zašto fabrika i dalje ne kreće sa radom...

+ detaljnije

Znanje na poklon

NASLEDNIK IZ BARA

Mladi i školavani poljoprivrednici su budućnost srpske poljoprivrde. Jedan od takvih je Mladen Mitić iz Bara nadomak Požarevca. Mladen je veterinarski tehničar i nedavno je dobio nagradu i priznanje za najboljeg mladog poljoprivrednika iz Požarevca...

+ detaljnije

Znanje na poklon

KORIŠĆENJE KREČNJAKA

Mnogo je poljoprivrednih kultura koje se poslednjih godina ne mogu gajiti, a razlog leži u činjenici da nam je većina zemljišta veoma kisela. Iako je problem ogroman, rešenje i nije tako teško...  

+ detaljnije