Znanje na poklon

 • Anketa

Da li ćete uzeti subvencionisani kredit za poljoprivrednike?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 117.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 82.

Svi članci

PODSTICAJNA SREDSTVA SEKRETARIJATA

Znanje na poklon

Sekretarijat za poljoprivredu vlade Vojvodine, kao što je već pisao sajt Znanje na poklon, je objavio konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za pomoć poljoprivrednicima Vojvodine koji žele da unaprede svoj posao. O tome za šta se tačno dodeljuju bespovratna sredstva razgovarali smo sa gospodinom Slobodanom Teofanovim pomoćnikom pokrajnskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

- To su bespovratna sredstva, koja su predviđena iz ruralnog razvoja izašlo je za sada par konkursa. Konkretno se radi o malim prerađivačkim kapacitetima za voće, povrće, mleko i meso, zatim bespovratna sredstva za nabavku i kupovinu plastenika, zatim konkurs za navbavku sistema za protivgradne mreže sa naslonom i izašao je konkurs za sisteme za navodnjavanje. To su sve bespovratna sredstva od 30 do 60 posto u zavisnosti za šta se konkuriše.

Voćari iz vojvođanskih sela zatražili su da im Sekretarijat pomogne da nabave protivgradne mreže, što je i učinjeno dodelom bespovratnih sredstava od čak 60 odsto. Pitali smo gospodina Teofanova da objasni pod kojim uslovima se dobija pravo na ovu vrstu podsticaja?

- Protivgradne mreže, to je dakle osiguranje useva, nešto što su naši poljoprivrednici tražili u prethodnom periodu i mi smo uspeli da napravimo ovakav jedan konkurs. 60 posto sredstva se dobija besplatno za poljoprivrednike i korisnike, koji su dužni da ulože u podizanje protivgradne mreže sa naslonom vrednosti negde oko 12 000 evra po hektaru, mi ćemo refundirati 60 posto. Sredstva se daju do 10 hektara. Znači Sekretarijat za poljoprivredu za poljoprivrednika, koji podiže protivgradnu mrežu sa naslonom do 10 hektara mi obezbeđujemo 8 000 000 bespovratnih sredstava. U konkursu su tačno definisani uslovi, pod kojima može da se konkuriše, ništa nije strašno osim onoga što je potrebno od finansijskih dokaza, da tako kažem, da se podnese a to su znači računi za kupovinu mreže i naslona. Tačno i decidno je navedeno kako mogu nasloni da izgledaju i koja je to oprema, koja prati te naslone, tako da je tačno definisano i razumljivo za poljoprivrednike.

Ukoliko poljoprivrednik nema novca da kupi protivgradne mreže ili podigne plastenik postoji rešenje.

- Mi smo napravili jedan sistem sa Fondom za razvoj poljoprivrede gde se daju takozvani meki krediti za poljoprivredne proizvođače, gde poljoprivrednik može da kupi protivgradnu mrežu sa naslonom i kada kupi, može da konkuriše kod nas za bespovratna sredstva. Znači dobije se mekani kredit, dva posto kamate u Fondu i na kraju investicije se dobiju i bespovratna sredstva od strane Sekretarijata za  poljoprivredu. Poljoprivrednici samo moraju da vode računa zbog vremena konkurisanja u Fondu i vremena konkurisanja kod Sekretarijata, za rokove, da vode računa kada su rokovi da bi stigli da postignu i da povuku kreditna sredstva i da dobiju bespovratna sredstva. Piše u konkursu trajanje investicije i trajanje konkurisanja do kada mogu.

Ovakva pomoć kakvu daje Sekretarijat za poljoprivredu vlade Vojvodine je izuzetno značajna, jer podstiče‚ malog poljoprivrednika da postane veći i uz pomoć dobijenog novca unapredi svoj posao.

 

novinarka: Ivana Mihajlović

Postavi novi komentar

Komentara (1)

 1. Mladen 25.03.2013
  Odgovori na komentar
  Dali postoji ..neka pomoc povratna ili nepovratna..na teritoriji Mladenovca...za razvoj malih poljoprivrednika....kao sto daju u Vojvodini.
 2. Odgovor na komentar:

  Mladen25.03.2013
  Dali postoji ..neka pomoc povratna ili nepovratna..na teritoriji Mladenovca...za razvoj malih poljoprivrednika....kao sto daju u Vojvodini.

  tri + jedan =

Dodaj komentar

tri + jedan =
Vezani članci

Znanje na poklon

RUŽE IZ LIPOLISTA

Žitelji velikog mačvanskog sela Lipolist, koje se nalazi na dvadesetak kilometara od Šapca kažu da u čitavoj Srbiji nema lpšeg i mirišljavijeg sela. Početkom juna u Lipolistu miriše više od 1000 rascvetanih stabala Lipe, a posle njih na red dolaze ruže....

+ detaljnije

Znanje na poklon

KONKURS ZA ISPLATU KAMATA NA KREDITE KOJE DODELJUJE POSLOVNA BANKA

Grad Kruševac raspisuje Konkurs za dodelu sredstava budžetskog fonda za podsticanje razvoja poljoprivrede grada Kruševca, za isplatu kamata na kredite koje dodeljuje poslovna banka. Konkurs će  biti otvoren do  utroška budžetskih sredstava, a  najkasnije do  15.11.2014.....

+ detaljnije

Znanje na poklon

ODUMIRANJE ODBRANE OD GRADA SRBIJE

Odbrana od grada, koja se u Srbiji organizovano sprovodi od davne 1967. godine , po svoj prilici neće dočekati svoj pedeseti rođendan. Razvijala se i napredovala godinama, sve do dana kada je politika dobila prednost u odnosu na struku. Od 2008. godine, po ugledu na „naprednu“ Evropi, počinju  da se javljaju novopečeni menadžeri koji i u primenjenoj meteorologiji vide neki profit….

+ detaljnije

Znanje na poklon

KLUB 100 P +

U Kaću je održan deseti jubilanrni SPIT skup u organizaciji kluba 100P plus, koji okuplja najbolje poljoprivrednike u Vojvodini. Na skupu je bilo izloženo oko 100 mašina od kojih su neke pokazale svoj učinak na njivi. Klub 100P plus okuplja oko 500 poljoprivrednika....

+ detaljnije

Znanje na poklon

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI OD 21. DO 25. JULA 2014. GODINE

Pšenicom, standardnog kvaliteta je trgovano u količini od 2.150 tona, u cenovnom rasponu od 17,00 – 17,50 din/kg, bez PDV-a. Prosečna nedeljna cena registrovana je na nivou od 19,02 din/kg, sa PDV-om (17,29 din/kg, bez PDV-a) što je za 0,94% niže nego prethodne nedelje. Hektolitarska masa ovogodišnjeg roda će po svemu sudeći biti jedan od bitnijih faktora cene, jer se često na strani ponude javlja i pšenica hektolitarske mase ispod standardom minimalno utvrđenih 74 kg/hl. 

+ detaljnije