Znanje na poklon

 • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 43.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 52.

Svi članci

PODSTICAJNA SREDSTVA SEKRETARIJATA

Znanje na poklon

Sekretarijat za poljoprivredu vlade Vojvodine, kao što je već pisao sajt Znanje na poklon, je objavio konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za pomoć poljoprivrednicima Vojvodine koji žele da unaprede svoj posao. O tome za šta se tačno dodeljuju bespovratna sredstva razgovarali smo sa gospodinom Slobodanom Teofanovim pomoćnikom pokrajnskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

- To su bespovratna sredstva, koja su predviđena iz ruralnog razvoja izašlo je za sada par konkursa. Konkretno se radi o malim prerađivačkim kapacitetima za voće, povrće, mleko i meso, zatim bespovratna sredstva za nabavku i kupovinu plastenika, zatim konkurs za navbavku sistema za protivgradne mreže sa naslonom i izašao je konkurs za sisteme za navodnjavanje. To su sve bespovratna sredstva od 30 do 60 posto u zavisnosti za šta se konkuriše.

Voćari iz vojvođanskih sela zatražili su da im Sekretarijat pomogne da nabave protivgradne mreže, što je i učinjeno dodelom bespovratnih sredstava od čak 60 odsto. Pitali smo gospodina Teofanova da objasni pod kojim uslovima se dobija pravo na ovu vrstu podsticaja?

- Protivgradne mreže, to je dakle osiguranje useva, nešto što su naši poljoprivrednici tražili u prethodnom periodu i mi smo uspeli da napravimo ovakav jedan konkurs. 60 posto sredstva se dobija besplatno za poljoprivrednike i korisnike, koji su dužni da ulože u podizanje protivgradne mreže sa naslonom vrednosti negde oko 12 000 evra po hektaru, mi ćemo refundirati 60 posto. Sredstva se daju do 10 hektara. Znači Sekretarijat za poljoprivredu za poljoprivrednika, koji podiže protivgradnu mrežu sa naslonom do 10 hektara mi obezbeđujemo 8 000 000 bespovratnih sredstava. U konkursu su tačno definisani uslovi, pod kojima može da se konkuriše, ništa nije strašno osim onoga što je potrebno od finansijskih dokaza, da tako kažem, da se podnese a to su znači računi za kupovinu mreže i naslona. Tačno i decidno je navedeno kako mogu nasloni da izgledaju i koja je to oprema, koja prati te naslone, tako da je tačno definisano i razumljivo za poljoprivrednike.

Ukoliko poljoprivrednik nema novca da kupi protivgradne mreže ili podigne plastenik postoji rešenje.

- Mi smo napravili jedan sistem sa Fondom za razvoj poljoprivrede gde se daju takozvani meki krediti za poljoprivredne proizvođače, gde poljoprivrednik može da kupi protivgradnu mrežu sa naslonom i kada kupi, može da konkuriše kod nas za bespovratna sredstva. Znači dobije se mekani kredit, dva posto kamate u Fondu i na kraju investicije se dobiju i bespovratna sredstva od strane Sekretarijata za  poljoprivredu. Poljoprivrednici samo moraju da vode računa zbog vremena konkurisanja u Fondu i vremena konkurisanja kod Sekretarijata, za rokove, da vode računa kada su rokovi da bi stigli da postignu i da povuku kreditna sredstva i da dobiju bespovratna sredstva. Piše u konkursu trajanje investicije i trajanje konkurisanja do kada mogu.

Ovakva pomoć kakvu daje Sekretarijat za poljoprivredu vlade Vojvodine je izuzetno značajna, jer podstiče‚ malog poljoprivrednika da postane veći i uz pomoć dobijenog novca unapredi svoj posao.

 

novinarka: Ivana Mihajlović

Postavi novi komentar

Komentara (1)

 1. Mladen 25.03.2013
  Odgovori na komentar
  Dali postoji ..neka pomoc povratna ili nepovratna..na teritoriji Mladenovca...za razvoj malih poljoprivrednika....kao sto daju u Vojvodini.
 2. Odgovor na komentar:

  Mladen25.03.2013
  Dali postoji ..neka pomoc povratna ili nepovratna..na teritoriji Mladenovca...za razvoj malih poljoprivrednika....kao sto daju u Vojvodini.

  tri + dva =

Dodaj komentar

tri + dva =
Vezani članci

Znanje na poklon

AGROFEST

Agrofest je prošle nedelje u Koceljevi okupio više od 220 poljoprivrednika koji su došli da otkriju nove načine za unapređenje svoje proizvodnje. Pogledajte prilog. 

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZAŠTO JE VISOKA CENA KUPUSA?

Proizvođači kupusa u čačanskom kraju ove godine zadovoljno trljaju ruke. Ovo povrće se na pijaci prodaje i do 60 dinara za kilogram. Ovako visoka cena kupusa zabeležena pre dvadeset godina kada je kilogram vredeo pola nemačke marke... 

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZADRUGA U MARADIKU – Kada deca nisu besna ni kuća nije tesna!

U sremskom okrugu na obroncima Fruške gore nalazi se naselje Maradik. U ovom naselju, u oko 770 domaćinstava, živi 1800 stanovnika, a većina njih bavi se poljoprivredom i svi oni su članovi Zadruge Maradik. Zadruga postoji još od 40-tih godina prošloga veka i još od tada ima iste ciljeve kao i danas...

+ detaljnije

Znanje na poklon

CENE I KREDITI UBIJAJU

Nenad Kostović iz Vrbe, jedan je od mnogih stočara, koji je ove godine imao više ulaganja nego ikada. Plavljenje njive, presejavane, prvi otkosi deteline spaljivani. Međutim, nije se odustajalo, jer drugog prihoda nema...

+ detaljnije

Znanje na poklon

AGENCIJA ZA RURALNI RAZVOJ U OPŠTINI INĐIJA

U opštini Inđija već godinama najrazvijenije grane poljoprivrede su voćarstvo i ratarstvo. Kao i u celoj zemlji najugroženije je stočarstvo. Sa ciljem da se stočarstvo, ali i ostale grane poljoprivrede razviju, i da se poboljša kvalitet života na selu u optini Inđija, pre šest godina, osnovana je Agencija za ruralni razvoj...

+ detaljnije