Znanje na poklon

  • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?



Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 68.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 102.

Svi članci

RASAĐIVANJE KUPUSA

Znanje na poklon

Kupus je povrtarska kultura sa dugom tradicijom u proizvodnji i zbog skromnih zahteva prema temperaturi može uspešno da se gaji tokom čitave godine. U ravničarskim predelima Srbije setva za proizvodnju rasada ranog kupusa u toplim lejama, počinje od polovine pa do kraja februara dok se rasađivanje obavlja početkom aprila, a berba počinje od juna i traje sve do jula. Rasađivanje ranog kupusa obavlja se u plodnom i dobro pripremljenom vlažnom zemljištu, a pošto se gaji na manjim parcelama obično se rasađuje ručno. Za dobru i kvalitetnu proizvodnju ranog kupusa neophodna je primena semena ranih sorti, tako da se setva, rasađivanje i berba odvijaju u više rokova rekao nam je Miloš Ajduk povrtar iz Despotova koji se proizvodnjom povrća bavi preo 30 godina.

- Ukupna proizvodnja povrća se odvija na površini od nekih 150 jutara. Kupusa će biti negde 150 000 komada strukova. Sortimenti su od najranijih kupusa hibrida, koji pristižu od 55 do 65 dana, to su ispitani hibridi, višegodšnji sa kojima radim.

Rentabilnost proizvodnje ranog kupusa usko je povezana sa odabirom sortimenata i adekvatne tehnologije, tako da od primene odgovarajućih đubriva zavisi kvalitet i kvantitet robe.

- Tu su u pitanju neka tri-četiri hibrida, koje radim. Težina glavice je negde između 800 i 1500 grama. Sade se nekih 35 000 biljaka po hektaru uz jaku, dobro nađubrenu zemlju, redovno navodnjvanje, prehranjivanje. Radimo ga 40 santimetara u redu i 65 santimetara međuredni razmak. Po meni najbolje đubrivo na našem tržitu je YARA. To đubre koristim već više godina i pokazalo se kao najbolje.  

Miloš Ajduk je pre desetak godina izgradio i hladnjaču za koju kaže da je postala tesna za intenzivnu proizvodnju povrća, tako da pored postojećeg pakeraja ovaj uzoran povrtar ima ambiciju da proširi asortiman sada već zaokruženog ciklusa proizvodnje.


novinar: Vladimir Lončar
  

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

šest - = jedan
Vezani članci

Znanje na poklon

DANI POLJA SELESEM SOJE

Na danima polja selesem soje održanim 12.09.2014. ratari su mogli da vide neke od najzastupljenijih sorti soje u našoj zemlji, da se upoznaju sa nekim novim sortama, ali i da vide sorte koje su već priznate u EU i koje su do sada postigle odlične rezultate u  Rusiji i Ukrajini.

+ detaljnije

Znanje na poklon

PREDUSEVI ZA PŠENICU

Pšenica veoma teško podnosi gajenje u monokulturi.Zbog toga za predusev kod pšenice treba imati one useve koji se blagovremeno beru, žanju i uklanjaju sa parceli, tako da ostavljaju dovoljno vremena za kvalitetnu obradu i setvu pšenice…

+ detaljnije

Znanje na poklon

PAPRIKA IZ IĐOŠA

Aleksandar Svirčev je gotovo jedini, a svakako najveći povrtar u Iđošu. Povrtarstvom se bavi već dvadesetak godina, a trenutno na oko 7 hektara gaji više od 20 različitih kultura. Ove godine papriku ima na oko 2 hektara. 

+ detaljnije

Znanje na poklon

KAKO DO VISOKIH PRINOSA – ISKUSTVO RATARA

U žetvi se vide rezultati minulog rada i tada nema laganja, jer sve ono što ste uradili ili ste propustili da uradite vidi se prilikom predaje robe. Radiša Radisavljević, uspešni ratara iz Medveđe ništa ne krije i voljan je da opodeli sa drugima svoje iskustvo...

+ detaljnije

Znanje na poklon

SAVETI ZA SETVU STOČNOG GRAŠKA

Svi stočari koji žele da pripreme jeftin i kvalitetan obrok za svoja goveda uskoro će početi da seju stočni grašak. Pred samu setvu smo porazgovarali sa dr Đurom Karagićem, koji je stočarima dao savet kako da pripreme zemlju za predstojeću setvu...

+ detaljnije