Znanje na poklon

  • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?



Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 147.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 61.

Svi članci

RASAĐIVANJE KUPUSA

Znanje na poklon

Kupus je povrtarska kultura sa dugom tradicijom u proizvodnji i zbog skromnih zahteva prema temperaturi može uspešno da se gaji tokom čitave godine. U ravničarskim predelima Srbije setva za proizvodnju rasada ranog kupusa u toplim lejama, počinje od polovine pa do kraja februara dok se rasađivanje obavlja početkom aprila, a berba počinje od juna i traje sve do jula. Rasađivanje ranog kupusa obavlja se u plodnom i dobro pripremljenom vlažnom zemljištu, a pošto se gaji na manjim parcelama obično se rasađuje ručno. Za dobru i kvalitetnu proizvodnju ranog kupusa neophodna je primena semena ranih sorti, tako da se setva, rasađivanje i berba odvijaju u više rokova rekao nam je Miloš Ajduk povrtar iz Despotova koji se proizvodnjom povrća bavi preo 30 godina.

- Ukupna proizvodnja povrća se odvija na površini od nekih 150 jutara. Kupusa će biti negde 150 000 komada strukova. Sortimenti su od najranijih kupusa hibrida, koji pristižu od 55 do 65 dana, to su ispitani hibridi, višegodšnji sa kojima radim.

Rentabilnost proizvodnje ranog kupusa usko je povezana sa odabirom sortimenata i adekvatne tehnologije, tako da od primene odgovarajućih đubriva zavisi kvalitet i kvantitet robe.

- Tu su u pitanju neka tri-četiri hibrida, koje radim. Težina glavice je negde između 800 i 1500 grama. Sade se nekih 35 000 biljaka po hektaru uz jaku, dobro nađubrenu zemlju, redovno navodnjvanje, prehranjivanje. Radimo ga 40 santimetara u redu i 65 santimetara međuredni razmak. Po meni najbolje đubrivo na našem tržitu je YARA. To đubre koristim već više godina i pokazalo se kao najbolje.  

Miloš Ajduk je pre desetak godina izgradio i hladnjaču za koju kaže da je postala tesna za intenzivnu proizvodnju povrća, tako da pored postojećeg pakeraja ovaj uzoran povrtar ima ambiciju da proširi asortiman sada već zaokruženog ciklusa proizvodnje.


novinar: Vladimir Lončar
  

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

dva + sedam =
Vezani članci

Znanje na poklon

EKOLOŠKA PROIZVODNJA PŠENICE

U ekološkoj proizvodnji pšenice bitno je obratiti pažnju na izbor odgovarajuće sorte za određeno područje ili areal, plodored i pravilnu setvu i đubrenje…

+ detaljnije

Znanje na poklon

BRAĆA GAJIĆ

Sava i Stevan Gajić iz Bačke Palanke rade 850 jutara svoje zemlje, od čega je 150 jutara njihova lična svojina a sve ostalo je zakup, uslužno obrade skoro isto toliko. Prinosi su im 2014. bili prosečno oko 14 tona, a soje su imali u proseku 4.7 tona po hektaru...

+ detaljnije

Znanje na poklon

PRIHRANA STRNIH ŽITA

Po pravilu strna žita se prihranjuju dva puta KAN-om. Treća prihrana je retka i zavisi od stanja useva i uslova gajenja. Prva prihrana se izvodi što ranije, već krajem zime ili rano u proleće, kada to vremenski uslovi dozvole. Po pravilu se ne vrši pre 15 februara...

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZNAČAJ PLODOREDA U POVRTARSKOJ PROIZVODNJI

Plodored se pažljivo planira i pažljivo izvodi. On zavisi od klimatskih uslova, zemljišta, mehanizacije, tržišta i dr. Za svaki plodored je najvažnije da se odredi pravilno smenjivanje useva u njemu ili plodosmena…

+ detaljnije

Znanje na poklon

SALATA U IRIGU

Staklenik kompanije Grow rasad, koji se nalazi u Irigu jedinstven je u ovom delu Evrope. U ovom stakleniku se u svakome trenutku kontolišu svetlost, temperatura i vlažnost vazduha čime biljka dobija idealne uslove. Najsavremenija tehnologija omogućava kontrolu svega što je biljci potrebno za pravilan rast i razvoj...

+ detaljnije