Znanje na poklon

  • Anketa

Da li biste izdvoji 2 evra po hektaru za kupovinu protivgradnih raketa?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 40.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 97.

Svi članci

RASAĐIVANJE KUPUSA

Znanje na poklon

Kupus je povrtarska kultura sa dugom tradicijom u proizvodnji i zbog skromnih zahteva prema temperaturi može uspešno da se gaji tokom čitave godine. U ravničarskim predelima Srbije setva za proizvodnju rasada ranog kupusa u toplim lejama, počinje od polovine pa do kraja februara dok se rasađivanje obavlja početkom aprila, a berba počinje od juna i traje sve do jula. Rasađivanje ranog kupusa obavlja se u plodnom i dobro pripremljenom vlažnom zemljištu, a pošto se gaji na manjim parcelama obično se rasađuje ručno. Za dobru i kvalitetnu proizvodnju ranog kupusa neophodna je primena semena ranih sorti, tako da se setva, rasađivanje i berba odvijaju u više rokova rekao nam je Miloš Ajduk povrtar iz Despotova koji se proizvodnjom povrća bavi preo 30 godina.

- Ukupna proizvodnja povrća se odvija na površini od nekih 150 jutara. Kupusa će biti negde 150 000 komada strukova. Sortimenti su od najranijih kupusa hibrida, koji pristižu od 55 do 65 dana, to su ispitani hibridi, višegodšnji sa kojima radim.

Rentabilnost proizvodnje ranog kupusa usko je povezana sa odabirom sortimenata i adekvatne tehnologije, tako da od primene odgovarajućih đubriva zavisi kvalitet i kvantitet robe.

- Tu su u pitanju neka tri-četiri hibrida, koje radim. Težina glavice je negde između 800 i 1500 grama. Sade se nekih 35 000 biljaka po hektaru uz jaku, dobro nađubrenu zemlju, redovno navodnjvanje, prehranjivanje. Radimo ga 40 santimetara u redu i 65 santimetara međuredni razmak. Po meni najbolje đubrivo na našem tržitu je YARA. To đubre koristim već više godina i pokazalo se kao najbolje.  

Miloš Ajduk je pre desetak godina izgradio i hladnjaču za koju kaže da je postala tesna za intenzivnu proizvodnju povrća, tako da pored postojećeg pakeraja ovaj uzoran povrtar ima ambiciju da proširi asortiman sada već zaokruženog ciklusa proizvodnje.


novinar: Vladimir Lončar
  

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

tri + jedan =
Vezani članci

Znanje na poklon

SETVA LUCERKE KRAJEM LETA

Za uspešnu proizvodnju lucerke zemljište treba da bude duboko, rastresito, plodno i s povoljnim vodno-vazdušnim sistemom. Na ovakvom zemljištu lucerka razvija dubok i razgranat korenov sistem, što joj omogućava bolje snabdevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost i dugotrajnost… 

+ detaljnije

Znanje na poklon

ŠABAC PRED SETVU

Kompanija „Klas“ i ove godine ugovara proizvodnju sa poljoprivrednicima. Ova kompanija sarađuje sa preko 2.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koja u proseku obrađuju po 10 hektara zemlje...

+ detaljnije

Znanje na poklon

A U SONTI, KAKO JE?

U selu Sonta kod Apatina živi oko 5000 duša i to u oko 1700 domaćinstava. Prosečna starost stanovništva iznosi oko 42 godine, ali se ona stalno povećava u skladu sa sve većim odlaskom mladih ljudi u gradove i susednu Republiku Hrvatsku....

+ detaljnije

Znanje na poklon

POSLE ŽETVE – PRE SETVE

Žetva je okončana ali pamtiće se dugo zbog velike kiše u julu, žute rđe i podbačaja roda. Steva Stančić iz Kumana shvatio je kad je i kako počinio grešku, i svakako je više nikad neće ponoviti. Imao je nizak rod i umesto zarade – gubitak...

+ detaljnije

Znanje na poklon

KAKO DO VEĆEG PRINOSA PŠENICE?

Žetva pšenice je u našoj zemlji već završena, oni ratari koji imaju posejan kukurz pripremaju se za predstojeću žetvu, oni koji su pokosili pšencu pripremaju zemlju za predstojeću setvu. Gde su ratari grešili ove godine? Kako da spremnije dočekaju predstojeću setvu? Kako do većeg prinosa pšenice? 

+ detaljnije