Znanje na poklon

  • Anketa

Da li ćete uzeti subvencionisani kredit za poljoprivrednike?



Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 85.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 115.

Svi članci

RASAĐIVANJE KUPUSA

Znanje na poklon

Kupus je povrtarska kultura sa dugom tradicijom u proizvodnji i zbog skromnih zahteva prema temperaturi može uspešno da se gaji tokom čitave godine. U ravničarskim predelima Srbije setva za proizvodnju rasada ranog kupusa u toplim lejama, počinje od polovine pa do kraja februara dok se rasađivanje obavlja početkom aprila, a berba počinje od juna i traje sve do jula. Rasađivanje ranog kupusa obavlja se u plodnom i dobro pripremljenom vlažnom zemljištu, a pošto se gaji na manjim parcelama obično se rasađuje ručno. Za dobru i kvalitetnu proizvodnju ranog kupusa neophodna je primena semena ranih sorti, tako da se setva, rasađivanje i berba odvijaju u više rokova rekao nam je Miloš Ajduk povrtar iz Despotova koji se proizvodnjom povrća bavi preo 30 godina.

- Ukupna proizvodnja povrća se odvija na površini od nekih 150 jutara. Kupusa će biti negde 150 000 komada strukova. Sortimenti su od najranijih kupusa hibrida, koji pristižu od 55 do 65 dana, to su ispitani hibridi, višegodšnji sa kojima radim.

Rentabilnost proizvodnje ranog kupusa usko je povezana sa odabirom sortimenata i adekvatne tehnologije, tako da od primene odgovarajućih đubriva zavisi kvalitet i kvantitet robe.

- Tu su u pitanju neka tri-četiri hibrida, koje radim. Težina glavice je negde između 800 i 1500 grama. Sade se nekih 35 000 biljaka po hektaru uz jaku, dobro nađubrenu zemlju, redovno navodnjvanje, prehranjivanje. Radimo ga 40 santimetara u redu i 65 santimetara međuredni razmak. Po meni najbolje đubrivo na našem tržitu je YARA. To đubre koristim već više godina i pokazalo se kao najbolje.  

Miloš Ajduk je pre desetak godina izgradio i hladnjaču za koju kaže da je postala tesna za intenzivnu proizvodnju povrća, tako da pored postojećeg pakeraja ovaj uzoran povrtar ima ambiciju da proširi asortiman sada već zaokruženog ciklusa proizvodnje.


novinar: Vladimir Lončar
  

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

dva - = jedan
Vezani članci

Znanje na poklon

NAVODNJAVANJE DUVANA

Branko  Kecman iz Moravića godinama gaji duvan. Prošlogodišnja suša nevela ga je na to da na vreme nabavi tifon. Ovaj vredni ratar više nikada neće zavisiti od kiše. Razgovarali smo sa Brankom o tome šta očekuje od sledećeg roda....

+ detaljnije

Znanje na poklon

SETVA KRASTAVCA NA OTVORENOM POLJU

Krastavac je osetljiv čak i na niske pozitivne temperature pa se iz tog razloga direktna setva može obaviti tek kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva, u drugoj polovini aprila, kada se zemljište zagreje na 15-17 stepeni. Seme u takvim uslovima niče za 7-10 dana. Na manjim parcelama setva se obavlja u kućice u koje se polaže 3-4 semenke....

+ detaljnije

Znanje na poklon

PODIZANJE IMUNITETA BILJKE I BOLJI POČETNI PORAST

Dok je plastenička proizvodnja povrća uveliko u toku kao i proizvodnja luka, šargarepe i krompira na otvorenom, rasađivanje na otvoreno polje nastupiće uskoro....

+ detaljnije

Znanje na poklon

PRIPREMA KROMPIRA ZA SADNJU

Pored odabira zdravog, deklarisanog semena za rentabilnu proizvodnju značajno je i pravilno sečenje krtola. Tehnika sečenja je veoma bitna jer se na taj način sprečava širenje mnogih bolesti, pre i posle sadnje...

+ detaljnije

Znanje na poklon

NEMAČKI KRASTAVCI

Od naredne, 2015. godine odlukom Vlade Nemačke  radnici koji rade u poljoprivredi dobijaće umesto današnjih pet – osam evra i sedamdeset evrocenti. Radnici, uglavnom iz Rumunije, Bugarske i drugih zemalja imaju pravo i na hranu i smeštaj....

+ detaljnije