Znanje na poklon

  • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?



Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 45.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 46.

Svi članci

RASAĐIVANJE KUPUSA

Znanje na poklon

Kupus je povrtarska kultura sa dugom tradicijom u proizvodnji i zbog skromnih zahteva prema temperaturi može uspešno da se gaji tokom čitave godine. U ravničarskim predelima Srbije setva za proizvodnju rasada ranog kupusa u toplim lejama, počinje od polovine pa do kraja februara dok se rasađivanje obavlja početkom aprila, a berba počinje od juna i traje sve do jula. Rasađivanje ranog kupusa obavlja se u plodnom i dobro pripremljenom vlažnom zemljištu, a pošto se gaji na manjim parcelama obično se rasađuje ručno. Za dobru i kvalitetnu proizvodnju ranog kupusa neophodna je primena semena ranih sorti, tako da se setva, rasađivanje i berba odvijaju u više rokova rekao nam je Miloš Ajduk povrtar iz Despotova koji se proizvodnjom povrća bavi preo 30 godina.

- Ukupna proizvodnja povrća se odvija na površini od nekih 150 jutara. Kupusa će biti negde 150 000 komada strukova. Sortimenti su od najranijih kupusa hibrida, koji pristižu od 55 do 65 dana, to su ispitani hibridi, višegodšnji sa kojima radim.

Rentabilnost proizvodnje ranog kupusa usko je povezana sa odabirom sortimenata i adekvatne tehnologije, tako da od primene odgovarajućih đubriva zavisi kvalitet i kvantitet robe.

- Tu su u pitanju neka tri-četiri hibrida, koje radim. Težina glavice je negde između 800 i 1500 grama. Sade se nekih 35 000 biljaka po hektaru uz jaku, dobro nađubrenu zemlju, redovno navodnjvanje, prehranjivanje. Radimo ga 40 santimetara u redu i 65 santimetara međuredni razmak. Po meni najbolje đubrivo na našem tržitu je YARA. To đubre koristim već više godina i pokazalo se kao najbolje.  

Miloš Ajduk je pre desetak godina izgradio i hladnjaču za koju kaže da je postala tesna za intenzivnu proizvodnju povrća, tako da pored postojećeg pakeraja ovaj uzoran povrtar ima ambiciju da proširi asortiman sada već zaokruženog ciklusa proizvodnje.


novinar: Vladimir Lončar
  

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

jedanaest - = četiri
Vezani članci

Znanje na poklon

VREME RASTURANJA STAJNJAKA ZA POVRTARSKE KULTURE

Veoma je često pitanje - kada izvoziti stajnjak za povrtarske kulture? Za povrtarske kulture, zaoravanje stajnjaka se preporučuje u jesen ili u zimu...

+ detaljnije

Znanje na poklon

NEMA KO DA KUPI KROMPIR!

Na području Leskovca, pored paprike, povrtari najviše gaje krompir. Ove godine različitim sortama krompira bilo je zasađeno oko 5000 hektara, a rod je zbog lošeg vremena prepolovljen. U selu Pečenjevci iako je krompir jeftin i dobrog kvaliteta, kupaca nema...

+ detaljnije

Znanje na poklon

UTICAJ ROKA SETVE NA RAZVOJ OZIMIH KULTURA

Na području Jablaničkog okruga postoje značajne razlike u razvojnoj fazi useva strnih žita, tome u prilog govori i činjenica da je samo 15 % od ukupnih površina zasejano u optimalnom agrotehničkom roku…

+ detaljnije

Znanje na poklon

PRAVILNA PRIPREMA I ĐUBRENJE

Čak ni najbolje đubrivo neće Vam pomoći ako ne uradite odgovarajuću pripremu i ne obradite zemljište na dobar način. Pogledajte neke savete stručnjaka firme Victoria Logistic...

+ detaljnije

Znanje na poklon

ČUDESNA ČIČOKA

Čičoka je zanimljiva iz niza razloga: umesto skroba sadrži inulin, prirodni probiotik, njena silaža je višestruko jeftinija od kukuruzne, a od nje se može pripremati i veoma isplativ pelat za grejanje...

+ detaljnije