Znanje na poklon

  • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?



Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 118.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 43.

Svi članci

RASAĐIVANJE KUPUSA

Znanje na poklon

Kupus je povrtarska kultura sa dugom tradicijom u proizvodnji i zbog skromnih zahteva prema temperaturi može uspešno da se gaji tokom čitave godine. U ravničarskim predelima Srbije setva za proizvodnju rasada ranog kupusa u toplim lejama, počinje od polovine pa do kraja februara dok se rasađivanje obavlja početkom aprila, a berba počinje od juna i traje sve do jula. Rasađivanje ranog kupusa obavlja se u plodnom i dobro pripremljenom vlažnom zemljištu, a pošto se gaji na manjim parcelama obično se rasađuje ručno. Za dobru i kvalitetnu proizvodnju ranog kupusa neophodna je primena semena ranih sorti, tako da se setva, rasađivanje i berba odvijaju u više rokova rekao nam je Miloš Ajduk povrtar iz Despotova koji se proizvodnjom povrća bavi preo 30 godina.

- Ukupna proizvodnja povrća se odvija na površini od nekih 150 jutara. Kupusa će biti negde 150 000 komada strukova. Sortimenti su od najranijih kupusa hibrida, koji pristižu od 55 do 65 dana, to su ispitani hibridi, višegodšnji sa kojima radim.

Rentabilnost proizvodnje ranog kupusa usko je povezana sa odabirom sortimenata i adekvatne tehnologije, tako da od primene odgovarajućih đubriva zavisi kvalitet i kvantitet robe.

- Tu su u pitanju neka tri-četiri hibrida, koje radim. Težina glavice je negde između 800 i 1500 grama. Sade se nekih 35 000 biljaka po hektaru uz jaku, dobro nađubrenu zemlju, redovno navodnjvanje, prehranjivanje. Radimo ga 40 santimetara u redu i 65 santimetara međuredni razmak. Po meni najbolje đubrivo na našem tržitu je YARA. To đubre koristim već više godina i pokazalo se kao najbolje.  

Miloš Ajduk je pre desetak godina izgradio i hladnjaču za koju kaže da je postala tesna za intenzivnu proizvodnju povrća, tako da pored postojećeg pakeraja ovaj uzoran povrtar ima ambiciju da proširi asortiman sada već zaokruženog ciklusa proizvodnje.


novinar: Vladimir Lončar
  

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

tri * tri =
Vezani članci

Znanje na poklon

DEZINFEKCIJA PLASTENIKA

U zaštićenom prostoru toplim lejama, staklenika i plastenika, održava se veći broj parazita i štetočina. Da bi se pristupilo gajenju biljaka u tim prostorima mora se najpre izvršiti dezinfekcija samih objekata pre početka gajenja biljaka...

+ detaljnije

Znanje na poklon

POVRTARI ŠAJKOVIĆ

U Podunavskom regionu na području opština: Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana, ove godine pod raznim povrtarskim kulturama bilo je oko 6000 hektara, a najviše pod paradajzom i kupusom. Trećina ovog povrća koristi se u komercijalne svrhe, odnosno za potrebe tržišta, ostalo su male privatne bašte koje ljudi sade za svoje potrebe...

+ detaljnije

Znanje na poklon

POVRĆE JE SKUPO

Da će ova godina povrtarima doneti puno neizvesnosti videlo se još na samom početku sezone sa viškom vlage i pojavom bolesti. Uz priobalje Morave povrće najbolje uspeva zbog kvaliteta zemljišta, ali i mogućnosti nalivanja, međutim zbog izlivanja i poplava parcele pod povrćem su presejavane, što je dodatno opteretilo ulaganje u proizvodnju...

+ detaljnije

Znanje na poklon

BRAĆA ŠAPONJA

Dva vredna mlada čoveka koji su završili poljoprirvrednu školu, i mnogo planova. Pogledajte prilog.

+ detaljnije

Znanje na poklon

JESENJA SETVA NA IZMAKU

Zakasnela berba kukuruza i vađenje šećerne repe uslovili su pomeranje ovogodišnje jesenje setve van optimalnih rokova, uz sve to postoje i opravdana strahovanja da će dogodine žita biti manje. Stabilizacijom vremenskih prilika poljoprivrednici su dobili gotovo idealne uslove za početak jesenje setve, a pred njima je vrlo odgovoran posao koji je u vezi sa pripremom zemljišta...

+ detaljnije