Znanje na poklon

  • Anketa

Da li ćete uzeti subvencionisani kredit za poljoprivrednike?



Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 62.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 53.

Svi članci

RASAĐIVANJE KUPUSA

Znanje na poklon

Kupus je povrtarska kultura sa dugom tradicijom u proizvodnji i zbog skromnih zahteva prema temperaturi može uspešno da se gaji tokom čitave godine. U ravničarskim predelima Srbije setva za proizvodnju rasada ranog kupusa u toplim lejama, počinje od polovine pa do kraja februara dok se rasađivanje obavlja početkom aprila, a berba počinje od juna i traje sve do jula. Rasađivanje ranog kupusa obavlja se u plodnom i dobro pripremljenom vlažnom zemljištu, a pošto se gaji na manjim parcelama obično se rasađuje ručno. Za dobru i kvalitetnu proizvodnju ranog kupusa neophodna je primena semena ranih sorti, tako da se setva, rasađivanje i berba odvijaju u više rokova rekao nam je Miloš Ajduk povrtar iz Despotova koji se proizvodnjom povrća bavi preo 30 godina.

- Ukupna proizvodnja povrća se odvija na površini od nekih 150 jutara. Kupusa će biti negde 150 000 komada strukova. Sortimenti su od najranijih kupusa hibrida, koji pristižu od 55 do 65 dana, to su ispitani hibridi, višegodšnji sa kojima radim.

Rentabilnost proizvodnje ranog kupusa usko je povezana sa odabirom sortimenata i adekvatne tehnologije, tako da od primene odgovarajućih đubriva zavisi kvalitet i kvantitet robe.

- Tu su u pitanju neka tri-četiri hibrida, koje radim. Težina glavice je negde između 800 i 1500 grama. Sade se nekih 35 000 biljaka po hektaru uz jaku, dobro nađubrenu zemlju, redovno navodnjvanje, prehranjivanje. Radimo ga 40 santimetara u redu i 65 santimetara međuredni razmak. Po meni najbolje đubrivo na našem tržitu je YARA. To đubre koristim već više godina i pokazalo se kao najbolje.  

Miloš Ajduk je pre desetak godina izgradio i hladnjaču za koju kaže da je postala tesna za intenzivnu proizvodnju povrća, tako da pored postojećeg pakeraja ovaj uzoran povrtar ima ambiciju da proširi asortiman sada već zaokruženog ciklusa proizvodnje.


novinar: Vladimir Lončar
  

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

nula - = nula
Vezani članci

Znanje na poklon

UVELOST I PATULJAVOST PASULJA I BORANIJE

Prouzrokovač ove bolesti  Corynebacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens  je česta i ekonomski štetna bakterija pasulja i boranije. Na biljke deluje poremećajem u snabdevanju vodom i asimilatima, što dovodi do patuljavosti i smanjenja prinosa za 60-70%. Osnovni simptomi koje  prouzrokuje ova bakterija su uvelost i patuljavost biljaka….

+ detaljnije

Znanje na poklon

BESPLATNA ANALIZA ZEMLJIŠTA U KRALJEVAČKOM KRAJU

Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kraljevo apeluje da do kraja jula registrovani poljoprivrednici donesu najviše 10 uzoraka zemljišta na analizu. Ova analiza je besplatna, a rezultati će biti obrađeni do kraja avgusta....

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZNAČAJ KVALITETA PŠENICE

Ono što se najviše ceni i meri je, hektolitarska težina koja predstavlja masu jednog hektolitra izraženu u kilogramima. Na povećanje hektolitarske mase zrna utiče veći broj činilaca, no uglavnom se poljoprivrednici hvale krupnoćom, što u suštini predstavlja nalivenost zrna, odnosno masu....

+ detaljnije

Znanje na poklon

KAKO DO VISOKIH PRINOSA U PROIZVODNJI PŠENICE

Pšenica spada u najznačajniju gajenu biljnu vrstu, koja ima velike zahteve u pogledu plodnosti i fizičkih osobina zemljišta. Kako bi se postigli visoki prinosi u njenoj proizvodnji, pored analiza poželjna su plodna i blagovremeno dobro pripremljena zemljišta, primena neophodne agrotehnike, prihrana i đubrenje, kao i poštovanje optimalnih setvenih rokova......

+ detaljnije

Znanje na poklon

SILIRANJE I SENAŽIRANJE LUCERKE I TRAVA

Najveći problem pri sušenju prvog otkosa za seno jesu česte majske kiše kao i visoka vlažnost zemljišta i vazduha. Takođe, biljke iz prvog otkosa imaju grublje stablo i manji procenat lišća u ukupnoj biljnoj masi. Lišće se brže suši u odnosu na stablo i kao takvo se lako kruni i opada, a sa njim se gubi i najhranljiviji deo biljke…

+ detaljnije