Znanje na poklon

  • Anketa

Da li biste izdvoji 2 evra po hektaru za kupovinu protivgradnih raketa?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 56.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 72.

Svi članci

Sa 22 godine među rekorderima u proizvodnji suncokreta

Znanje na poklon

Slobodan Živanović ima 22 godine i već sada je postigao sjajne rezultate kada je reč o prinosima suncokreta i lubenice. Za vaj svoj uspeh Slobodan je bio nagrađen na 39. saboru rekordera Srema održanom pre dve nedelje. Osvojio je I mesto za količinu proizvedenog bostana, a II mesto za postignute prinose suncokreta i sve zahvaljujući punoj agrotehnici, pravovremenoj setvi, dobrim đubrenjem i izborom zdravih i proverenih semena.

- Za suncokret smo postigli, jer smo zaorali đubre u jesen u proleće smo bacili isto, održali ga čistog, što je najbitnije. 300 kilograma đubreta po hektaru smo zaorali u jesen, a 250 kilograma smo bacili u proleće. Vodili smo računa koliko semena po hektaru. Slušali smo šta su nam pričali stručnjaci kako da radimo i tako smo postigli dobar rezultat od 4 tone i 350 kilograma po hektaru suncokreta. Bostan smo postigli 91 tonu po hektaru. Seme je bilo Eleta, koju smo zalivali i navodnjavali non-stop. Prihranjivali preko kap po kap. Zaorali smo u jesen 250 kilograma đubriva a u proleće smo bacili URE-e 250 kilograma po hektaru.

Slobodan nije štedeo kada je đubrenje u pitanju. Slušao je preporuku stručnjaka.

- Ne štedimo đubrivo. Bacamo punu dozu i zbog toga su takvi prinosi.

Vi sejete i ratarske kulture i imate i stoku?

- Imamo i stoku. Držimo farmu svinja od 150 do 200 komada može da stane u tov sa pojilicama, rešetkama komplet.

Ti si mlad poljoprivrednik je li planiraš da ostaneš na selu?

- Planiram da ostanem na selu iako je moj brat otišao za Ameriku za naukom ali ja sam ostao na selu da radim sa ocem. Od malih nogu sa ocem sam stalno išao i na njivu i svuda i tu sam i ostao.

Slobodan je odlučio da ostane na porodičnom imanju za razliku od svog brata i ima cilj. Uz očevu pomoć ostvaruje svoje planove. Ukupno obrađuje 80 hektara zemlje. Seju pšenicu, kukuruz, soju, suncokret i ječam. Ovaj mladi ratar planira da proširi obradivu površinu i da postiže još bolje rezultate. Ako je sa samo 22 godine uspeo da postane rekorder Srema sigurni smo da će svoje planove za budućnost ostvariti.


 

novinar: Slaviša Stojković     

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

šest - = nula
Vezani članci

Znanje na poklon

PROIZVODNJA HELJDE

Dejan Vojinović iz Akmačića u podnožju planine Zlatar, čiju smo žetvu posetili, dugogodišnji je proizvođač heljde, nam je rekao radi se o poljoprivrednim proizvodu koji je cenjen i na najzahtevnijim tržištima...

+ detaljnije

Znanje na poklon

KOOPERANTI IMANJA “SVETI NIKOLA”

Poljoprivredno imanje „Sveti Nikola“ ima razvijenu mrežu kooperanata. Razgovarali smo sa Milenkom Karanovićem iz sela Krajišnik. 

+ detaljnije

Znanje na poklon

VAŽNOST ANALIZE ZEMLJIŠTA

Svako od nas kad ima zdravstvenih problema odlazi kod lekara ili uz pomoć raznih prirodnih metoda pokušava da ustanovi šta sa njim nije u redu. Dajemo krv na analizu i sa rezultatima odlazimo kod specijaliste koji nam propisuje određenu terapiju. Tako je i sa zemljom. Ona ne zna da priča, ali preko plodova i prinosa daje jasne signale šta joj nedostaje. 

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZAHTEVI LUCERKE PREMA KLIMI

Lucerka najbolje uspeva i daje najbolje prinose u toplijim i umereno vlažnim klimatskim uslovima. Ali može se prilagođavati i na nešto nepovoljnije uslove klime, tako da je danas veoma raširena u celom svetu. Najvažniji faktori klime koji utiču na gajenje i proizvodnju lucerke su toplota i vlaga…

+ detaljnije

Znanje na poklon

VELIČINA I KRUPNOĆA SEMENA

U susret jesenjoj setvi ozime pšenice, koja u ovakvim godinama iza nas, gde su nesigurne stabilne poljoprivredne proizvodnje svih kultura, vraća ozimu pšenicu i sve ostale ozime strnine u istu ravan po vrednosti sa prolećnim kulturama, kao važan činilac u ishrani stoke i naravno u humanoj ishrani…

+ detaljnije