Znanje na poklon

  • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 107.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 113.

Svi članci

Salate za izvoz!

Znanje na poklon

  Porodica Miletić iz Lopaša se poslednjih 7 godina ozbiljno bavi proizvodnjom povrća. U zatvorenom prostoru sa 4000 kvadrata ovih dana je krenuo plasman oko 150 000 jedinica zelene salate izvanrednog kvaliteta. Međutim problem naših povrtara nije kvalitet već nekonkurentno tržište.

 - Kad je kuća prazna tu ne može mnogo da se računa, ali trebalo bi da ipak ta država naša radi na tome da mi budemo u istom položaju kao sve države u okruženju: Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Albanija. Kakve povlastice oni imaju kod nas da takve povlastice imamo i mi kod njih. Sada nama najveći problem je recimo Albanija, ona povrće masovno gura u Srbiju i to je većinom švercerskim kanalima. Da bi ti na nekom trećem tržištu mogao da se pojaviš ti moraš da budeš mnogo veliki, mora neke zadruge, da bismo mogli zajednički na nekom tržištu da se pojavimo recimo Hrvatska, Slovenija.

  Miletići su registrovali svoju proizvodnju i samim tim stekli uslove za svojevremenim subvencijama no za neke i danas čekaju povraćaj. Prošle zime je jedan od velikih objekata pod velikim snegom bio urušen, ali osiguranje ne pokriva tu vrstu nadoknade.

 - Kredite nismo koristili nikakve, a subvencije smo za prvi objekat dobili od vlade, nekih 700 000 dinara nepovratnih sredstava kako registrovano domaćinstvo, a za ovaj drugi objekat smo isto imali pravo na te subvencije ali u visini od 600 000 hiljada dinara, pošto je to vlada smanjila nekom uredbom, ali nismo dobili ništa. Uredno smo sve odradili i poslali svu dokumentaciju za Beograd ali nismo dobili nikakav odgovor.

  Brz obrt u povrtarstvu podrazumeva maksimalnu iskorišćenost prostora pa su uz svu neophodnu tehnologiju prošle godine skinuli 3 roda. Tržište je mahom bilo obezbeđeno u Beogradu na kvantašu ali i putem lanaca vele-trgovina.

 - Roba može da se proda, ali problem je u marketima isplata, čekanje novca. Tu bi trebalo da se država uključi ako je zakonski rok 30 dana da bude 30 dana. Ja možda mogu da izdržim da čekam ali drugi ne mogu možda, ali poenta je kursna razlika. Mi sve kupujemo u evrima i semena i đubriva i supstrate, folije.

 Sa trenutno ponuđenom cenom zelene salate od 20 do 25 dinara povrtari mogu imati dobit naš sagovornik ističe da imaju plan da prošire proizvodnju upravo u zaštićenom prostoru uz adekvatne sisteme grejanja ali ukoliko se tržište stabilizuje i država pomogne pri izvozu.

 - Vidite kako mi to eksploatišemo maksimalno. Ovde je primenjena maksimalna tehnologija da se razumemo. Plastenici su francuske i naše proizvodnje što je država trebalo i više da stimuliše. Plastenici su evropskog kvaliteta semena se koriste iz inostranstva, supstrati iz inostranstva, 90 posto hemije iz inostranstva. Mi ovde imamo evropski standard za proizvodnju, samo imamo srpske cene.

 Srbija danas troši 15 miliona dolara za uvoz ranog povrća, kada naši povrtari imaju mahom rasad u plastenicima. Cena tog povrća je trostruko veća ali da bi bilo proizvedeno neophodni su moderni plastenici, sistemi za grejanje plastenika na bio gorivo kao i sistemi za navodnjavanje. Takva investicija moguća je samo zajedničkim sredstvima države i povrtara samim tim i obezbeđen profit.

 

novinaraka: Sonja Cvetković  

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

nula + šest =
Vezani članci

Znanje na poklon

ŽETVA SUNCOKRETA U POCERINI

U Pocerini žetva suncokreta protiče u čekanju lepih dana. Međutim, i polava je imala uticaja na tok žetve... 

+ detaljnije

Znanje na poklon

KUKURUZ POSLE POPLAVE

Radonja Mihailović je od poplava izgubio hektar paprike i hektar paradajza, preostala su mu samo 3 hektara pod kukuruzom. Zanimalo nas je da li će makar taj rod biti dobar uprkos poplavama...

+ detaljnije

Znanje na poklon

PREDNOSTI BERBE MERKANTILNOG KUKURUZA U VOŠTANOJ ZRELOSTI

Vreme berbe kukuruza uslovljeno je sadržajem vlage u zrnu. Pri ručnoj berbi berba kukuruza obavlja se u punoj zrelosti, a puna zrelost je određivana na osnovu najmanjeg sadržaja vlage u zrnu, tj pri količini vlage koja omogućava čuvanje kukuruza u čardacima... 

+ detaljnije

Znanje na poklon

KUPITE I SEJTE SORTNO SEME

Do setve pšenice ostalo je oko tri nedelje. Sad je trenutak da izaberete seme. Ne ponavljate staru grešku: da zbog štednje uzmete i zapršite svoje ,“tavansko“ seme“. Dr Novo Pržulj je u nedeljnu emisiju “Znanje na poklon“ doneo uzorke četiri, trenutno najbolje pšenice iz kolekcije Novosadskog instituta...

+ detaljnije

Znanje na poklon

PRIMENE ĐUBRIVA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI AROMATIČNOG BILJA

U ovoj proizvodnji po principima „dobre poljoprivredne proizvodnje“ dozvoljena je primena mineralnih đubriva uz ograničenje, što znači takva proizvodnja mora da obezbedi visok kvalitet i prinos gajenih kultura, a da pri tom ne dovede u pitanje kontaminaciju životne sredine…

+ detaljnije