Znanje na poklon

  • Anketa

Da li biste izdvoji 2 evra po hektaru za kupovinu protivgradnih raketa?



Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 111.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 60.

Svi članci

SETVA DUVANA

Znanje na poklon

Golubinci mesto nadaleko poznato po duvanadžijama. Skoro svaka kuća sadi duvan. Svake godine na Saboru rekordera Srema prva dva mesta skoro uvek zauzimaju duvandžije iz Golubinaca. Još u vreme SFRJ u ovom se kraju najviše sadio duvan. Nas je zanimalo ako se sadi na preko 600 hektara samo u ataru ovog mesta da li se i isplati i kakva je računica? Odgovor smo potražili od veoma usešnog duvandžije.

- Od ovih drugih kultura duvan je najisplativiji, zato ima ovde kod nas zainteresovanih da sade duvan. Ima siguran otkup i fabrika daje uslove, prati proizvodnju, ona finansira proizvodnju. Rekao nam je Siniša Kovačević iz Golubinaca.

Kod gospodina Kovačevića zatekli smo radnike u jednom od plastenika, gde se seje duvan, a pre setve u plastenicima na jesen bi trebalo uraditi dobru pripremu zemljišta, kako bi se oko Đurđevdana duvan iz plastenika presadio na otvoreno polje.

- Trebalo bi u jesen rano uzorati duboko, preporučuju i podrivačima da se ide da bude što dublje uzorano. U proleće se priprema zatvaranje brazde. Prvo prihranjivanje, bacanje đubriva i drugi put isto da se spremi pred sadnju, da zemlja bude što rastresitija. Pre setve bi trebalo staviti dole uplasteniku zaštitu, preko njega najlon, obično se stavljaju dva ili tri najlona. Onda se poslažu stiropori i sipa se voda i zaštita. Stručna služba kaže koje još dodatke bi trebalo uneti za prehranu. U ovaj plastenik od 40 metara staje oko 2000 stiropora sa semenom i treba negde od 45 do 50 kubika vode.

Tako posejan duvan u plastenicima, traži  provetravanje i košenje i to ponavljati što više put, jer se tako razvija dobar korenov sistem i biljka se kasnije dobro ukorenjava kada se presadi na otvorenom polju. Da se suvan siplati govori podatak da će gospodin Kovačević i dvanaestu godinu za redom saditi duvan i to na 30 hektara. Zarade ima i po jednom hektaru ostane čisto i do 1300 evra.

 

novinar: Slaviša Stojković   

Postavi novi komentar

Komentara (2)

  1. srdjan bolic 01.06.2013
    Odgovori na komentar
    to nije istina nemoze se toliko zaraditi
  2. Odgovor na komentar:

    srdjan bolic01.06.2013
    to nije istina nemoze se toliko zaraditi

    deset - = nula
  3. Đorđe Vukadinović 10.06.2014
    Odgovori na komentar
    Đorđe Vukadinović
  4. Odgovor na komentar:

    Đorđe Vukadinović10.06.2014
    Đorđe Vukadinović

    deset - = nula

Dodaj komentar

deset - = nula
Vezani članci

Znanje na poklon

PAPRIKA IZ IĐOŠA

Aleksandar Svirčev je gotovo jedini, a svakako najveći povrtar u Iđošu. Povrtarstvom se bavi već dvadesetak godina, a trenutno na oko 7 hektara gaji više od 20 različitih kultura. Ove godine papriku ima na oko 2 hektara. 

+ detaljnije

Znanje na poklon

KAKO DO VISOKIH PRINOSA – ISKUSTVO RATARA

U žetvi se vide rezultati minulog rada i tada nema laganja, jer sve ono što ste uradili ili ste propustili da uradite vidi se prilikom predaje robe. Radiša Radisavljević, uspešni ratara iz Medveđe ništa ne krije i voljan je da opodeli sa drugima svoje iskustvo...

+ detaljnije

Znanje na poklon

SAVETI ZA SETVU STOČNOG GRAŠKA

Svi stočari koji žele da pripreme jeftin i kvalitetan obrok za svoja goveda uskoro će početi da seju stočni grašak. Pred samu setvu smo porazgovarali sa dr Đurom Karagićem, koji je stočarima dao savet kako da pripreme zemlju za predstojeću setvu...

+ detaljnije

Znanje na poklon

SUZBIJANJE KOROVA NA STRNIŠTU

Pored uobičajene primene herbicida u toku razvoja strnih žita, neophodno je izvršiti suzbijanje korova i nakon žetve, naročito ukoliko su prisutni višegodišnji travni i širokolisni korovi sa dubokim i snažnim korenovim sistemom kao što su palamida, poponac, divlja kupina, sirak, pirevina, zubača i drugi…

+ detaljnije

Znanje na poklon

PROIZVODNJA HELJDE

Dejan Vojinović iz Akmačića u podnožju planine Zlatar, čiju smo žetvu posetili, dugogodišnji je proizvođač heljde, nam je rekao radi se o poljoprivrednim proizvodu koji je cenjen i na najzahtevnijim tržištima...

+ detaljnije