Znanje na poklon

 • Anketa

Da li biste izdvoji 2 evra po hektaru za kupovinu protivgradnih raketa?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 98.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 92.

Svi članci

SETVA DUVANA

Znanje na poklon

Golubinci mesto nadaleko poznato po duvanadžijama. Skoro svaka kuća sadi duvan. Svake godine na Saboru rekordera Srema prva dva mesta skoro uvek zauzimaju duvandžije iz Golubinaca. Još u vreme SFRJ u ovom se kraju najviše sadio duvan. Nas je zanimalo ako se sadi na preko 600 hektara samo u ataru ovog mesta da li se i isplati i kakva je računica? Odgovor smo potražili od veoma usešnog duvandžije.

- Od ovih drugih kultura duvan je najisplativiji, zato ima ovde kod nas zainteresovanih da sade duvan. Ima siguran otkup i fabrika daje uslove, prati proizvodnju, ona finansira proizvodnju. Rekao nam je Siniša Kovačević iz Golubinaca.

Kod gospodina Kovačevića zatekli smo radnike u jednom od plastenika, gde se seje duvan, a pre setve u plastenicima na jesen bi trebalo uraditi dobru pripremu zemljišta, kako bi se oko Đurđevdana duvan iz plastenika presadio na otvoreno polje.

- Trebalo bi u jesen rano uzorati duboko, preporučuju i podrivačima da se ide da bude što dublje uzorano. U proleće se priprema zatvaranje brazde. Prvo prihranjivanje, bacanje đubriva i drugi put isto da se spremi pred sadnju, da zemlja bude što rastresitija. Pre setve bi trebalo staviti dole uplasteniku zaštitu, preko njega najlon, obično se stavljaju dva ili tri najlona. Onda se poslažu stiropori i sipa se voda i zaštita. Stručna služba kaže koje još dodatke bi trebalo uneti za prehranu. U ovaj plastenik od 40 metara staje oko 2000 stiropora sa semenom i treba negde od 45 do 50 kubika vode.

Tako posejan duvan u plastenicima, traži  provetravanje i košenje i to ponavljati što više put, jer se tako razvija dobar korenov sistem i biljka se kasnije dobro ukorenjava kada se presadi na otvorenom polju. Da se suvan siplati govori podatak da će gospodin Kovačević i dvanaestu godinu za redom saditi duvan i to na 30 hektara. Zarade ima i po jednom hektaru ostane čisto i do 1300 evra.

 

novinar: Slaviša Stojković   

Postavi novi komentar

Komentara (2)

 1. srdjan bolic 01.06.2013
  Odgovori na komentar
  to nije istina nemoze se toliko zaraditi
 2. Odgovor na komentar:

  srdjan bolic01.06.2013
  to nije istina nemoze se toliko zaraditi

  četiri + sedam =
 3. Đorđe Vukadinović 10.06.2014
  Odgovori na komentar
  Đorđe Vukadinović
 4. Odgovor na komentar:

  Đorđe Vukadinović10.06.2014
  Đorđe Vukadinović

  četiri + sedam =

Dodaj komentar

četiri + sedam =
Vezani članci

Znanje na poklon

SETVA LUCERKE KRAJEM LETA

Za uspešnu proizvodnju lucerke zemljište treba da bude duboko, rastresito, plodno i s povoljnim vodno-vazdušnim sistemom. Na ovakvom zemljištu lucerka razvija dubok i razgranat korenov sistem, što joj omogućava bolje snabdevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost i dugotrajnost… 

+ detaljnije

Znanje na poklon

ŠABAC PRED SETVU

Kompanija „Klas“ i ove godine ugovara proizvodnju sa poljoprivrednicima. Ova kompanija sarađuje sa preko 2.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koja u proseku obrađuju po 10 hektara zemlje...

+ detaljnije

Znanje na poklon

A U SONTI, KAKO JE?

U selu Sonta kod Apatina živi oko 5000 duša i to u oko 1700 domaćinstava. Prosečna starost stanovništva iznosi oko 42 godine, ali se ona stalno povećava u skladu sa sve većim odlaskom mladih ljudi u gradove i susednu Republiku Hrvatsku....

+ detaljnije

Znanje na poklon

POSLE ŽETVE – PRE SETVE

Žetva je okončana ali pamtiće se dugo zbog velike kiše u julu, žute rđe i podbačaja roda. Steva Stančić iz Kumana shvatio je kad je i kako počinio grešku, i svakako je više nikad neće ponoviti. Imao je nizak rod i umesto zarade – gubitak...

+ detaljnije

Znanje na poklon

KAKO DO VEĆEG PRINOSA PŠENICE?

Žetva pšenice je u našoj zemlji već završena, oni ratari koji imaju posejan kukurz pripremaju se za predstojeću žetvu, oni koji su pokosili pšencu pripremaju zemlju za predstojeću setvu. Gde su ratari grešili ove godine? Kako da spremnije dočekaju predstojeću setvu? Kako do većeg prinosa pšenice? 

+ detaljnije