Znanje na poklon

  • Anketa

Da li biste izdvoji 2 evra po hektaru za kupovinu protivgradnih raketa?



Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 48.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 59.

Svi članci

SLAČICA, OVAS I ULJANA REPICA

Znanje na poklon

Zbog loših vremenskih uslova setva ratarskih kultura se odlagala nekoliko puta. Setva slačice zbog niskih temperatura u jednom trenutku je prekinuta. Posejano je bilo oko 4000 hetara slačice i 1000 hektara ovsa. Zbog niskih temperatura je jednom periodu setve oko 8 posto površine pod slačicom je bilo izmrzlo i te površine su ponovo posejane.

- Imamo izrazito dobre useve ovsa. Možemo da kažemo da je uglavnom setva išla između 9. i 11. marta tako da u odnosu na zemlje u okruženju smatramo da smo stvarno daleko ranije krenuli u setvenu sezonu, a sigurno da je to jedan od razloga zašto očekujemo i uspešniju žetvu, jer takva hrabrost bi trebalo da donese jedanu korist, koja će rezultirati većim prinosima. Taj ovas je sada oko 8 centimetara što je veoma dobro za uslove, koji su vladali u proteklom periodu. Ono na šta bi trebalo da obrate proizvođači u narednom periodu jesu korovi u ovsu, pogotovu zato što se oni u ovsu, koji je semenski suzbijaju do prvog kolenca. Ispričali su za „Znanje na poklon“  Željko Kovač i Nina Paulić iz Confido tima.

Interesovanje za semena slačice, ovsa, uljane repice i facilije ove godine je veliko. Osim zarade, koja je veoma dobrajoš jedan od razloga velikog interesovanja je siguran otkup i cena, koja se zna i pre same setve.

- Semena nema, zato što je interesovanje stvarno bilo veliko. Možemo da kažemo da su ovo znatno bolje cene u odnosu na prosek, jdeino što se završava setva facelije. U ranijim periodima cena facelije nije prelazila cenu od 1400 evra za tonu, ove godine njena cena je 2300 evra za tonu. Možemo da kažemo da, na neki način, Problemi sa cenama žitarica, koje se najavljuju da sigurne, garantovane cene od 380 evra za ovas i 900 evra za slačicu su nešto što je sigurno bilo izrazito prihvatljivo za sve one poljoprivredne proizvođače, koji su se opredelili za ove kulture. Mi poljoprivrednim proizvođačima, za one proizvode, koje mi organizujemo mi garantujemo, jer radimo za poznatog kupca. Tako da možemo da kažemo da radimo sa poznatim kalkulacijama i poljoprivredni proizvođači vole da znaju šta će biti prihodi na njihovom zemljištu. Rekao je za „Znanje na poklon“  Željko Kovač

Obzirom da su naši ratari posejali slačicu i ovas pre kolega iz komšiluka, mogu očekivati i veće prinose. Usev uljane repice izgleda veoma dobro nalazi se u fazi pojave butona. Ratari bi trebalo da povedu računa na zaštitu od pipe i sjajnika.

- Uljana repica je veoma dobro prezimela. Veoma dobro je razvijen korenov sistem. Ona se sada nalazi u fazi butonizacije. Lisna rozeta je veoma dobro razvijena vide se i pupoljci i mogu da kažem da smo tek pretprošle nedelje prvi put primetili pipu, koju proizvođači mogu da primete na listovima i u pazuhu listova. Najznačajnija štetočina je sjajnik i njega mogu pronaći u pupoljcima, veoma je mali i crne je boje. Veoma je bitno uraditi zaštitu od ova dva insekta i to primenom insekticida na bazi piretroida ili hlor-pirifosa. Objanila je za „Znanje na poklon“ Nina Paulić iz Confido tima.

Ove godine Confido tim iz Subotice ima u planu da poseje oko 30 000 hektara uljane repice, a plan, koji ova kompanija ima je 100 000 hektara pod ovom kulturom u Srbiji. Sa dobrom otkupnom cenom i sigurnim otkupom ovaj plan je realan i izvodljiv. Ukoliko se uradi sve na vreme i po preporuci stručnjaka može se postići prinos po jednom hektaru od pet do sedam tona.

 

novinar: Slaviša Stojković       

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

osamnaest - = osamnaest
Vezani članci

Znanje na poklon

ŽETVA SUNCOKRETA

Na vojvođanskim njivama je uveliko počeo da se skida suncokret. Zbog niske otkupne cene prošle godine u Kovačici su suncokret posejali na znatno manjim površinama. Prošle godine su ratari barem znali kolika je otkupna cena, dok se otkupna cena ove godine, iako je žetva počele još uvek ne zna...

+ detaljnije

Znanje na poklon

REKOREDER U PROIZVODNJI PARADAJZA

Tihomir Bojanić iz Čalme već godinama drži prvo mesto u Sremu po proizvodnji paradajza. Ova godina ostaće upamćena po izuzetnim rezultatima. Na jednom hektaru Tihomir će imati rod od preko 70 tona, a po jednom struku u ovom trenutku ubere oko 7 kilograma....

+ detaljnije

Znanje na poklon

PAPRIKA U RUSKOM KRSTURU

Ruski Krstur je mesto nadaleko poznato po povrtarima. Ovde se na preko 1000 hektra sadi razno povrće. Problem oko prodaje paprike i ucene nakupaca je trajao godinama, međutim 2003. godine je osnovano udruženje CAPSICUM ANNUUM, koje ima nameru da preraste u zadrugu i koje pomaže poljoprivrednicima da prodaju papriku po boljoj ceni...

+ detaljnije

Znanje na poklon

BERBA I ČUVANJE POVRĆA

Potpun uspeh u gajenju povrća zavisi od pravovremene berbe. S obzirom na način korišćenja povrće se bere u najpogodnijoj zrelosti. Berba može biti u tehnološkoj, transportnoj i fiziološkoj botaničkoj zrelosti. Kašnjenje sa berbim znači zaustavlje daljeg rasta biljke, smanjenje prinosa i kvalita. To je posebno izraženo kod vrsta koje imaju postepeno zrenje (krastavac, paprika, paradajz) plodova na biljci...

+ detaljnije

Znanje na poklon

PRIPREMA SEMENA ZA NAREDNU SETVU

Petnaest dana nakon žetve pšenice najkvaitetnije seme koje stigne u Doradni centar  ide na dalju preradu. Prvo se analizira kvalitet semena, potom seme dobre klijavosti prolazi kroz najsavremenije mašine gde se odstranjuju primese u cilju dobijanja što čistijeg semena...

+ detaljnije