Znanje na poklon

  • Anketa

Da li biste izdvoji 2 evra po hektaru za kupovinu protivgradnih raketa?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 68.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 63.

Svi članci

Sudanska trava

Znanje na poklon

Sudanska trava i krmni sirak već godinama prestaju da budu alternatvne vrste i sve veći broj stočara se odlučuje za setvu ovih dveju vrsta. Sudanska trava i krmni sirak se ovoga časa seju na 2000 hektara što je još uvek mala površina imajući na umu  pre svega njihou jeftinu setvu i njihovu isplativost. Mi smo se raspitali koji su razlozi za sejanje ove dve kulture.

- Ove dve biljne vrste odlikuju se izuzetno visokim prinosima. Praktično ne postoje biljne vrste, koje u agroekološkim uslovima Srbije mogu da daju tolike prinose kvalitetne zelene krme kao što su to Sudanska trava i Krmni sirak. To je osnovni razlog zašto ih naši proizvođači gaje. Radi se o vrlo jeftinoj proizvodnji ne postoji jeftinija setva od setve Sudanske trave i Krmng sirka, a prinosi koji se postižu idu od 70 do 100 tona zelene krme po hektaru. Rekao je za „Znanje na poklon“ dr Đura Karagić iz Zavoda za krmno bilje NS Seme.

Treba znati da ove kulture vole topliji klimat, više temperature, jedino su osetljive na mraz. Veoma je važno posejati ih na vreme. Preporuka dr Karagiće za setvu Sudanske trave i Krmnog sirka je sledeća:

- Kada u delu atara gde ćete sejati Sudansku travu, prve setve kukuruza krenu sa nicanjem to je optimalni rok za setvu Sudanske trave. Vrlo precizan metod, vrlo jednostavan svima lako razumljiv. Dakle ne moraju da mere temperaturu zemljišta, dovoljno je da utvrde da je došlo do nicanja kukuruza da bi krenuli sa setvom Sudanske trave. Količine potrebne za setvu zavise od namene proizvodnje odnosno od opremljenosti imanja specifičnom mehanizacijom. Ukoliko je namena proizvodnje proizvodnja zelene krme ili proizvodnja senaže tada preporučujemo 40 kilograma semena po hektaru. Seje se žitnim sejalicama u gustoredu na 12,5 santimetara međurednog razmaka i uz ovakav način setve ostvaruju se i najveći prinosi. Sa povećanjem međurednog rastojanja, smanjenjem setvene norme na nekih 10 kilograma semena po hektaru smanjuje se, naravno i potencijalni prinos ali se obezbeđuje mogućnost proizvođačima da takav usev konzerviraju u vidu siaže.

Hranljiva vrednost je velika. Sadržaj šećera i proteina kod pojedinih hibrida ide i do 16 procenata. Odlikuje se visokom energetskom vrednošću, koja povećava mlečnost kod krava a samim tim i isplativost. Iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu poručuju da će semena Sudanske trave biti dovoljno za sve zainteresovane dok je semena Krmnog sirka zbog velikog interesovanja ostalo još veoma malo.

 

novinar: Slaviša Stojković

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

dva + jedan =
Vezani članci

Znanje na poklon

SETVA LUCERKE KRAJEM LETA

Za uspešnu proizvodnju lucerke zemljište treba da bude duboko, rastresito, plodno i s povoljnim vodno-vazdušnim sistemom. Na ovakvom zemljištu lucerka razvija dubok i razgranat korenov sistem, što joj omogućava bolje snabdevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost i dugotrajnost… 

+ detaljnije

Znanje na poklon

ŠABAC PRED SETVU

Kompanija „Klas“ i ove godine ugovara proizvodnju sa poljoprivrednicima. Ova kompanija sarađuje sa preko 2.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koja u proseku obrađuju po 10 hektara zemlje...

+ detaljnije

Znanje na poklon

A U SONTI, KAKO JE?

U selu Sonta kod Apatina živi oko 5000 duša i to u oko 1700 domaćinstava. Prosečna starost stanovništva iznosi oko 42 godine, ali se ona stalno povećava u skladu sa sve većim odlaskom mladih ljudi u gradove i susednu Republiku Hrvatsku....

+ detaljnije

Znanje na poklon

POSLE ŽETVE – PRE SETVE

Žetva je okončana ali pamtiće se dugo zbog velike kiše u julu, žute rđe i podbačaja roda. Steva Stančić iz Kumana shvatio je kad je i kako počinio grešku, i svakako je više nikad neće ponoviti. Imao je nizak rod i umesto zarade – gubitak...

+ detaljnije

Znanje na poklon

KAKO DO VEĆEG PRINOSA PŠENICE?

Žetva pšenice je u našoj zemlji već završena, oni ratari koji imaju posejan kukurz pripremaju se za predstojeću žetvu, oni koji su pokosili pšencu pripremaju zemlju za predstojeću setvu. Gde su ratari grešili ove godine? Kako da spremnije dočekaju predstojeću setvu? Kako do većeg prinosa pšenice? 

+ detaljnije