Znanje na poklon

 • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 124.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 77.

Svi članci

FARMA SVINJA GOSPOĐE ŽIVANKE

Znanje na poklon

Tov svinja zahteva kontinuitet u proizvodnji, stalno prisustvo na tržištu, velika ulaganja, odricanja i na kraju – kvalitetno meso. Međutim, kod nas u zemlji stočari često gube volju za tovom svinja jer je otkupna cena niska. Živanka Zorić iz Glogonja sa ovim problemom se susreće već 20 godina, koliko zajedno sa svojim mužem uzgaja svinje. Računice nekada i nema, ali to je nikada nije pokolebalo da prekine proizvodnju. Ljubav je jača.

- Meni je žao mojih prasića, mislim da niko neće da ih gaji kao što ih moj suprug i ja gajimo, čuvamo i hranimo. I kad ih prodajem, i onda mi je žao, nekad i plačem.

Ljubav je jedno, ali računica je nešto drugo, zar ne?

- Znate šta, ne stavljamo na papir ništa, jer kad bi stavljali prestali bismo sa ovim.

Često novac ne može kupiti osećaj sreće i zadovoljstva kad radite posao koji volite, kao što je to slučaj sa ovom hrabrom i istrajnom domaćicom. Trenutma otkupna cena od 150 dinara po kilogramu žive vage utovljene svinje nije dovoljna da se pokriju troškovi ulaganja, ali Živanka se nada da se ta cena neće dugo zadržati. Ona proizvodi veoma kvalitetno meso i prasad su od njenih krmača, a kvalitet je uvek ono što je tržištu potrebno. Veliku podršku pronašla je u stručnom timu industrije stočne hrane „Gebi“, koji su uvek tu.

- Uspevamo zahvaljujući „Gebiju“, sa drugim koncentratima nismo uspevali da postignemo ove rezultate. Samo sa njima!

Šta koristite od koncentrata?

- Znači koristim „Premium“ za prasiće, krmače i tovilje,  onda „Grover“, „Tov 1“, „Tov 2“, ‚ i onda kad budu baš veliki dajem im „Tov 3“ za kraj.

Uzgoj prasića se znatno razlikuje od tova svinja, stručni tov kompanije „Gebi“ savetuje da je osim smeštaja veoma važna ishrana, koja na kraju daje kvalitetno meso. Tu ne treba štedeti. Iskustva kompanije Gebi sa nama je podelio Vladimir Vuletić.

- Sa „Energo Start Premiumom“ krećemo od druge nedelje, pa do 28. ili 35. dana kada odvijamo prasiće od krmače, oni pojedu 5 kilograma ovog preparat u tom periodu. Posle toga nastavljamo sa „Energo Starterom“ do nekih 15 kilograma, i završavamo sa „Energo Groverom“ do nekih 25 kila. Tako dobijamo neke rezultate koji su optimalni. Postoje neke kombinacije sa „Energo Feedom“ koji je jedan od novijih proizvoda. Na ovaj način uzgoj traje 70 dana, dobijamo prasiće od prosečno 25 kilograma, potorši se 28 kilograma hrane.

Druga faza podrazumeva tov svinja od 25 do 110 kilograma. Tu opet postoje dve etape, u prvoj se prase hrani koncentratom od 16% proteina dok ne dođe do 60 kilograma, tada svinja pojede nekih 100 kilograma hrane. U drugoj etapi od 60 do 110 kilograma svinja pojede oko 140 kilograma hrane. U tom periodu prosečan prirast je oko 900 grama, a ovi rezultati se postižu isključivo  „Gebi“   koncentratima.

- Među prvima smo krenuli sa granulisanjem hrane, jer tako psotižemo da se hrana ne rastura, da svaka granula bude homogena, da ima isti sastav. I druga stvar –ekstrudiramo žitarice, tako se  kombinuju razne vrste šećera, proteini su usvojivi i zato napreduju ovako.

Industrija stočne hrane „Gebi“ i Banka Inteza, od ove godine imaju posebnu pogodnost prilikom kupovine stočne hrane.

- Napravili smo saradnju sa Bankom Intezom i omogućili smo našim kupcima da robu uzimaju na odloženo plaćanje. Proizvođač ima mogućnost da hranu otplati na 3, 6 ili 9 meseci , zavisnmo od dogovora sa kreditnim službenikom banke. Veličina  gredita je od 100.000 do 1.000.000 dinara. Za sumu do 500.000 nije potrebno nikakvo obezbeđenje osim lične menice i registrovanog poljoprivrednog gazdinstva.  

Slaviša Stojković

Postavi novi komentar

Komentara (1)

 1. marijana 24.06.2013
  Odgovori na komentar
  meni hoce moja firma da mi uzme prasad do cetrdeset hiljada ali traze mi predracun dali je to moguce da mi izdate hvala unapred moj br 061 288 90 12
 2. Odgovor na komentar:

  marijana24.06.2013
  meni hoce moja firma da mi uzme prasad do cetrdeset hiljada ali traze mi predracun dali je to moguce da mi izdate hvala unapred moj br 061 288 90 12

  četiri * jedan =

Dodaj komentar

četiri * jedan =
Vezani članci

Znanje na poklon

ŠEPAVOST - OBOLJENJE PAPAKA KOD KRAVA

Šepavost je oboljenje papaka koje može izazvati mehanička povreda, bakterijska infekcija ili poremećen metabolizam. Ovo oboljenje je jedan od najčešćih razloga visokih veterinarskih troškova i izlučenja, škartiranja grla…

+ detaljnije

Znanje na poklon

11 FAKTORA KOJI UTIČU NA MLEČNOST KOD KRAVA

Proizvodnja mleka je uslovljena složenim genetskim i paragenetskim faktorima. Visoka proizvodnja  je karakteristična za otporne životinje izraženog genotipa za visoku mlečnost. Na proizvodnju mleka značajno utiču:

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZA DVE GODINE NAPUNIO ŠTALU

Pre dve godine otišli smo u Krivu Reku i tada smo upoznali Radovana Stojanovića, vrednog stočara, koji nam je rekao da namerava da proširi posao. Nakon dve godine put nas je opet odveo u podnožje Zlatibora, te smo iskoristili priliku da da se još jednom sretnemo sa Radovanom...

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZAMENIO GRAD ZA SELO

Marko Marić iz Krive Reke je jedan od retkih mladića koji se vratio na dedovinu u podnožje Zlatibora i koji je odlučio da se oproba u stočarstvu. Marko je živeo u gradu, gde je i studirao, a onda je jednog dana spakovao svoje kofere i sav novac koji je uštedeo uložio je u kupovinu matičnog stada ovaca rase Il de Frans...

+ detaljnije

Znanje na poklon

RASA OVACA IL DE FRANS

U Evropi je veoma rasprostranjeno gajenje ovaca radi mesa.  Jedna od važnih rasa za proizvodnju mesa je Il de France. Ova rasa je prisutna i u Srbiji. Il d’Frans pasmina je nastala na bazi ukrštanja ovaca merino Rambujea sa engleskim tovnim ranostasnim Dišlej (Lester - Leicesteer) ovnovima...

+ detaljnije