Znanje na poklon

  • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?



Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 109.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 88.

Svi članci

ISHRANA OVACA U ZIMSKOM PERIODU

Znanje na poklon

U zimskom periodu ishrana ovaca zasniva se na obrocima sastavljenih prvenstveno od kvalitetnih konzervisanih  hraniva. Od konzervisanih hraniva najvažniju ulogu u ishrani ovaca zauzima kvalitetno seno trava i seno  lucerke. Seno bi trebalo da bude kvalitetno tj.košeno u optimalnoj fazi razvića  i sušeno u optimalnim vremenskim prilikama kako bi gubici hranljivih materija bili što manji. Druga vrsta konzerviranog hraniva koja zauzima važnu ulogu u ushrani ovaca u zimskom periodu je i kvalitetna silaža. Količina silaže u obroku kod ishrane ovaca obično se kreće od 2-3 kg uz 1,5-2 kg kvalitetnog sena. Ukoliko  se raspolaže sa  kvalitetnim senom, pogotovu ako se radi o kvalitetnom senu travno-leguminoznih smeša, njegova količina može da se smanji na svega 0,5 kg dnevno a udeo kukuruzne silaže poveća na 4-5 kg dnevno. Svakako treba voditi računa o obezbeđivanju uslova kako ne bi došlo do smrzavanja silaže u zimskim uslovima i nikako ovcama ne davati smrznutu, plesnivu silažu jer takva silaža pogotovu kod bremenitih ovaca može dovesti do naduna, pobačaja i poremećaja u varenju. Isključivanje sena iz obroka se ne preporučuje. Količina koncentrata u dnevnom obroku kreće se od 150-250gr. Ishrana ovaca za vreme laktacije u zimskom periodu mora biti ujednačena. Hranjene se vrši tri puta dnevno u više navrata sa manjim količinama hrane.  Kod ishrane ovaca u zimskom periodu mora se voditi računa o unosu kalcijuma tako da ukoliko se ovce hrane hranivima siromašnim kalcijumom  potrebno je dodavati 3-4 gr. stočne krede pomešane sa mekinjama. Kod upotrebe korenasto - krtolastih hraniva potrebno je voditi računa da ona budu dobro očišćena od zemlje i sitno iseckana.  

Autor: Igor Petrović, Savetodavac za stočarstvo, PSS Prokuplje
Izvor: www.psss.rs 

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

četiri + šest =
Vezani članci

Znanje na poklon

ŠEPAVOST - OBOLJENJE PAPAKA KOD KRAVA

Šepavost je oboljenje papaka koje može izazvati mehanička povreda, bakterijska infekcija ili poremećen metabolizam. Ovo oboljenje je jedan od najčešćih razloga visokih veterinarskih troškova i izlučenja, škartiranja grla…

+ detaljnije

Znanje na poklon

11 FAKTORA KOJI UTIČU NA MLEČNOST KOD KRAVA

Proizvodnja mleka je uslovljena složenim genetskim i paragenetskim faktorima. Visoka proizvodnja  je karakteristična za otporne životinje izraženog genotipa za visoku mlečnost. Na proizvodnju mleka značajno utiču:

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZA DVE GODINE NAPUNIO ŠTALU

Pre dve godine otišli smo u Krivu Reku i tada smo upoznali Radovana Stojanovića, vrednog stočara, koji nam je rekao da namerava da proširi posao. Nakon dve godine put nas je opet odveo u podnožje Zlatibora, te smo iskoristili priliku da da se još jednom sretnemo sa Radovanom...

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZAMENIO GRAD ZA SELO

Marko Marić iz Krive Reke je jedan od retkih mladića koji se vratio na dedovinu u podnožje Zlatibora i koji je odlučio da se oproba u stočarstvu. Marko je živeo u gradu, gde je i studirao, a onda je jednog dana spakovao svoje kofere i sav novac koji je uštedeo uložio je u kupovinu matičnog stada ovaca rase Il de Frans...

+ detaljnije

Znanje na poklon

RASA OVACA IL DE FRANS

U Evropi je veoma rasprostranjeno gajenje ovaca radi mesa.  Jedna od važnih rasa za proizvodnju mesa je Il de France. Ova rasa je prisutna i u Srbiji. Il d’Frans pasmina je nastala na bazi ukrštanja ovaca merino Rambujea sa engleskim tovnim ranostasnim Dišlej (Lester - Leicesteer) ovnovima...

+ detaljnije