Znanje na poklon

 • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 132.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 125.

Svi članci

Kako se snalaze živinari kada je niska otkupna cena tovnih pilića

Znanje na poklon

   Saša Antonijević iz sela Deonice, iako u svom živinarniku ima oko 3000 koka nosilja i preko 3500 tovnih pilića, jedva sastavlja kraj sa krajem. Zbog niske otkupne cene žive vage tovnih pilića, koja u ovom trenutku iznosi od 90 do 100 dinara, ova proizvodnja se nikako ne isplati i zato je Saša bio primoran da oko 3 tone mesa skladišti u hladnjače čekajući bolju cenu. Situacije je nešto bolja kada je u pitanju otkupna cena jaja. Saša je napravio računicu i ona upravo izgleda ovako:

 - Mi svi živinari prvo to računamo. Proizvodna cena je oko 7 dinara u nekom proseku, a prodajemo za 8 dinara u proseku po klasama. Kod jaja može nešto i da ostane, ali kod tovnih pilića veoma teško.

 Jasno je da ove godine ovaj živinar neće imati neku računicu od prodaje mesa tovnih pilića imajući na umu da jedan kilogram žive vage njega košta 165 dinara, sa trenutnom cenom troškovi ulaganja ne mogu ni da se pokriju, a o zaradi ni da ne pričamo.

 Za koliko vremena jedno pile dostine tu kilažu, koliko se tu hrane utroši?

- Hrane se utroši oko 5 kilograma za 45 dana. Prosek neki je od 2 kilograma i 200 grama. To je u idealnim uslovima ali pošto sada i sami vidite da je hrana skupa to već malo pravi problem.

 Kako je bilo prošle godine što se tiče otkupne cene?

 - Prošla godina je bila slična kao i ova samo što je hrana bila dosta jeftina, na primer soja je bila 42 dinara, a sada je plaćam 92 dinara, griz je bio oko 30 dinara sada je 86 dinara, kukuruz je bio 14 dinara sada je 27 dinara. Hrana je tri puta skočila a otkupne cene su ostale iste.

 Vi sami pravite hranu?

 - Ja sam pravim hranu, imam mešaonu kapaciteta do jedne tone na sat. Komponente sa polja kupujem u Vojvodini ili ovde u selu.

 Novi standardi o držanju koka nosilja Sašu neće dočekati nespremnog. Objekat koji je sagradio početkom devedesetih urađen je po svim evropskim standardima.

 - Ja sam se držao evropskog standarda i pravio sam baš tu novu farmu. Plafoni nisu ploča, imaju odgovarajuću visini i u kavezima i po 5 do 6 kokica u jednom kavezu. Ove godine sam obnovio kaveze jer sam imao stare.

 Dnevno se sa Sašine farme isporuči oko 2800 jaja. Lagera nema. Kada bi cena pilića žive vage bila veća živinari bi drugačije razmišljali, ovako računice jedino ima u proizvodnji jaja. Jedan od razloga zbog čega je opala cena pilića je uvoz pilećeg mesa. Dok naša zemlja uvozi meso iz zemalja u okruženju, pojedini stočari i živinari u Srbiji su prinuđeni da svoju robu skladište u hladnjače ili da prodaju budzašto.      

 

novinar: Slaviša Stojković

Postavi novi komentar

Komentara (1)

 1. Pilićarev sin 22.01.2013
  Odgovori na komentar
  Zaista je strašno što nema pomoći države nizajedan mali biznis u poljoprivredi naročito. To nije u vezi sa režimom već sa stavom i mentalitetom, i tako je već od kraljevine na ovamo...
 2. Odgovor na komentar:

  Pilićarev sin22.01.2013
  Zaista je strašno što nema pomoći države nizajedan mali biznis u poljoprivredi naročito. To nije u vezi sa režimom već sa stavom i mentalitetom, i tako je već od kraljevine na ovamo...

  jedan * tri =

Dodaj komentar

jedan * tri =
Vezani članci

Znanje na poklon

ČINČILE

Još je indijanski narod Činča pre 1000 godina uzgajo činčile zbog kvalitetnog i mekanog krzna. Od tih vremena, cena ovoga krzna je stalno rasla pa zato ove male južnoameričke životinje važe za veoma isplativ posao. Uz to ni ulaganja nisu velika pa je poslednjih godina i u našoj zemlji sve više uzgajivača...

+ detaljnije

Znanje na poklon

ČETVRTA GENERACIJA STOČARA

Domaćinstvo Milomira Simovića u Ratini je četvrta generacija koja se bavi proizvodnjom mleka, ujedno je poljoprivreda i osnovni  izvor egzistencije šestočlane porodice. Sve što su sticali ulagali su objekte, mehanizaciju i stočni fond, koji danas ima 10 muznih grla i nešto junica...

+ detaljnije

Znanje na poklon

NAJVEĆA FARMA KOZA U SRBIJI

Najveća farma koza u Srbiji nalazi se u okolini Subotice, na putu između Bačkih vinograda i Horgoša, u mestu zvanom Galamboš. Razlog naše posete bili su novi, moderni objekti za gajenje koza.

+ detaljnije

Znanje na poklon

NASLEDNIK IZ BEČEJA

Vasilije Aćimov se bavi stočarstvom već 14 godina. Strpljiv je i uporan. Tamo gde bi mnogi odustali Vasilije je nastavlja i ni iz čega stvara novu vrednost. Zato je nakon 14 godina stvorio stado od 13 grla. Uporan je i iako nema obradivih površina Vasilije ostvaruje rezultate i ima cilj koji želi da dostigne...  

+ detaljnije

Znanje na poklon

KOZE IZ RUINIKA

Prema rezultatima popisa poljoprivrede iz 2012. godine u čitavoj nišavskoj oblasti ima oko 14 000 koza, a samo u okolini Niša oko 4000. Ipak poslednjih nekoliko godina, sve više je ljudi zainteresovano za kozarstvo te ova grana stočarstva ima sve veće šanse da vrati svoju staru slavu...

+ detaljnije