Znanje na poklon

 • Anketa

Da li ćete uzeti subvencionisani kredit za poljoprivrednike?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 42.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 93.

Svi članci

Kako se snalaze živinari kada je niska otkupna cena tovnih pilića

Znanje na poklon

   Saša Antonijević iz sela Deonice, iako u svom živinarniku ima oko 3000 koka nosilja i preko 3500 tovnih pilića, jedva sastavlja kraj sa krajem. Zbog niske otkupne cene žive vage tovnih pilića, koja u ovom trenutku iznosi od 90 do 100 dinara, ova proizvodnja se nikako ne isplati i zato je Saša bio primoran da oko 3 tone mesa skladišti u hladnjače čekajući bolju cenu. Situacije je nešto bolja kada je u pitanju otkupna cena jaja. Saša je napravio računicu i ona upravo izgleda ovako:

 - Mi svi živinari prvo to računamo. Proizvodna cena je oko 7 dinara u nekom proseku, a prodajemo za 8 dinara u proseku po klasama. Kod jaja može nešto i da ostane, ali kod tovnih pilića veoma teško.

 Jasno je da ove godine ovaj živinar neće imati neku računicu od prodaje mesa tovnih pilića imajući na umu da jedan kilogram žive vage njega košta 165 dinara, sa trenutnom cenom troškovi ulaganja ne mogu ni da se pokriju, a o zaradi ni da ne pričamo.

 Za koliko vremena jedno pile dostine tu kilažu, koliko se tu hrane utroši?

- Hrane se utroši oko 5 kilograma za 45 dana. Prosek neki je od 2 kilograma i 200 grama. To je u idealnim uslovima ali pošto sada i sami vidite da je hrana skupa to već malo pravi problem.

 Kako je bilo prošle godine što se tiče otkupne cene?

 - Prošla godina je bila slična kao i ova samo što je hrana bila dosta jeftina, na primer soja je bila 42 dinara, a sada je plaćam 92 dinara, griz je bio oko 30 dinara sada je 86 dinara, kukuruz je bio 14 dinara sada je 27 dinara. Hrana je tri puta skočila a otkupne cene su ostale iste.

 Vi sami pravite hranu?

 - Ja sam pravim hranu, imam mešaonu kapaciteta do jedne tone na sat. Komponente sa polja kupujem u Vojvodini ili ovde u selu.

 Novi standardi o držanju koka nosilja Sašu neće dočekati nespremnog. Objekat koji je sagradio početkom devedesetih urađen je po svim evropskim standardima.

 - Ja sam se držao evropskog standarda i pravio sam baš tu novu farmu. Plafoni nisu ploča, imaju odgovarajuću visini i u kavezima i po 5 do 6 kokica u jednom kavezu. Ove godine sam obnovio kaveze jer sam imao stare.

 Dnevno se sa Sašine farme isporuči oko 2800 jaja. Lagera nema. Kada bi cena pilića žive vage bila veća živinari bi drugačije razmišljali, ovako računice jedino ima u proizvodnji jaja. Jedan od razloga zbog čega je opala cena pilića je uvoz pilećeg mesa. Dok naša zemlja uvozi meso iz zemalja u okruženju, pojedini stočari i živinari u Srbiji su prinuđeni da svoju robu skladište u hladnjače ili da prodaju budzašto.      

 

novinar: Slaviša Stojković

Postavi novi komentar

Komentara (1)

 1. Pilićarev sin 22.01.2013
  Odgovori na komentar
  Zaista je strašno što nema pomoći države nizajedan mali biznis u poljoprivredi naročito. To nije u vezi sa režimom već sa stavom i mentalitetom, i tako je već od kraljevine na ovamo...
 2. Odgovor na komentar:

  Pilićarev sin22.01.2013
  Zaista je strašno što nema pomoći države nizajedan mali biznis u poljoprivredi naročito. To nije u vezi sa režimom već sa stavom i mentalitetom, i tako je već od kraljevine na ovamo...

  jedan * dva =

Dodaj komentar

jedan * dva =
Vezani članci

Znanje na poklon

POMOR PČELA U ZAPADNOJ SRBIJI

Taman kad su mnogi pomislili da su voćari u Zapadnoj Srbiji shvatili da su im pčele neophodne i da bi trebalo i ni da ih čuvaju desila se katastrofa ogromnih razmera. Na dvadesetak pčelinjaka nastao je pravi pomor pčel, jer je u većoj ili manjoj meri između 800 i 900 pčelinjih društava gotovo u potpunosti uništeno.....

+ detaljnije

Znanje na poklon

FARMA SVINJA U SELU BIKOVO

Saša Sineš iz sela Bikovo bavi se gajenjem svinja. On ima oko 80 krmača i tovilište gde očekuje uskoro čak 1600 tovljenika. Ciklus je zaokružen od prasadi do tovljenika, ali niska cena dosta utiče na razvoj porodične farme, koja ima velike planove....

+ detaljnije

Znanje na poklon

CIGAJE U PANČEVU

Sa ciljem da se razvije ovčarstvo u pančevačkom kraju 2003. godine osnovano je udruženje ovčara Banat. Ono danas broji 60 članova koji imaju ukupno 6.000 ovaca. Posle nekoliko smotri ovnova i brojnih stručnih predavanja, broj ovaca u ovom kraju se zaista povećao.

+ detaljnije

Znanje na poklon

ARAPSKI KONJI U SRBIJI

U Srbiji ima 36 punokrvnih arapskih konja. Svi konji su uvezeni iz inostranstva, ali iako imaju odličan pedigre srpski odgajivači ne mogu da izvezu ždrebe punokrvnog arabera, jer ne postoji institucija koja će ovim konjima dati pedigre....

+ detaljnije

Znanje na poklon

PČELARSKA ZADRUGA U ŽAGUBICI

Na istoku Srbije, na prsečnoj nadmosrkoj visini od 900 metara, bogate zanimljivim pećinama, drevnim legendama, brojnim vodotocima i srdačnim stanovništvom prostiru se Homljske planine. Od 2008. godine ovi prostori postali su poznati i po brendiranom homoljskom medu.....

+ detaljnije