Znanje na poklon

 • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 41.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 133.

Svi članci

Kako se snalaze živinari kada je niska otkupna cena tovnih pilića

Znanje na poklon

   Saša Antonijević iz sela Deonice, iako u svom živinarniku ima oko 3000 koka nosilja i preko 3500 tovnih pilića, jedva sastavlja kraj sa krajem. Zbog niske otkupne cene žive vage tovnih pilića, koja u ovom trenutku iznosi od 90 do 100 dinara, ova proizvodnja se nikako ne isplati i zato je Saša bio primoran da oko 3 tone mesa skladišti u hladnjače čekajući bolju cenu. Situacije je nešto bolja kada je u pitanju otkupna cena jaja. Saša je napravio računicu i ona upravo izgleda ovako:

 - Mi svi živinari prvo to računamo. Proizvodna cena je oko 7 dinara u nekom proseku, a prodajemo za 8 dinara u proseku po klasama. Kod jaja može nešto i da ostane, ali kod tovnih pilića veoma teško.

 Jasno je da ove godine ovaj živinar neće imati neku računicu od prodaje mesa tovnih pilića imajući na umu da jedan kilogram žive vage njega košta 165 dinara, sa trenutnom cenom troškovi ulaganja ne mogu ni da se pokriju, a o zaradi ni da ne pričamo.

 Za koliko vremena jedno pile dostine tu kilažu, koliko se tu hrane utroši?

- Hrane se utroši oko 5 kilograma za 45 dana. Prosek neki je od 2 kilograma i 200 grama. To je u idealnim uslovima ali pošto sada i sami vidite da je hrana skupa to već malo pravi problem.

 Kako je bilo prošle godine što se tiče otkupne cene?

 - Prošla godina je bila slična kao i ova samo što je hrana bila dosta jeftina, na primer soja je bila 42 dinara, a sada je plaćam 92 dinara, griz je bio oko 30 dinara sada je 86 dinara, kukuruz je bio 14 dinara sada je 27 dinara. Hrana je tri puta skočila a otkupne cene su ostale iste.

 Vi sami pravite hranu?

 - Ja sam pravim hranu, imam mešaonu kapaciteta do jedne tone na sat. Komponente sa polja kupujem u Vojvodini ili ovde u selu.

 Novi standardi o držanju koka nosilja Sašu neće dočekati nespremnog. Objekat koji je sagradio početkom devedesetih urađen je po svim evropskim standardima.

 - Ja sam se držao evropskog standarda i pravio sam baš tu novu farmu. Plafoni nisu ploča, imaju odgovarajuću visini i u kavezima i po 5 do 6 kokica u jednom kavezu. Ove godine sam obnovio kaveze jer sam imao stare.

 Dnevno se sa Sašine farme isporuči oko 2800 jaja. Lagera nema. Kada bi cena pilića žive vage bila veća živinari bi drugačije razmišljali, ovako računice jedino ima u proizvodnji jaja. Jedan od razloga zbog čega je opala cena pilića je uvoz pilećeg mesa. Dok naša zemlja uvozi meso iz zemalja u okruženju, pojedini stočari i živinari u Srbiji su prinuđeni da svoju robu skladište u hladnjače ili da prodaju budzašto.      

 

novinar: Slaviša Stojković

Postavi novi komentar

Komentara (1)

 1. Pilićarev sin 22.01.2013
  Odgovori na komentar
  Zaista je strašno što nema pomoći države nizajedan mali biznis u poljoprivredi naročito. To nije u vezi sa režimom već sa stavom i mentalitetom, i tako je već od kraljevine na ovamo...
 2. Odgovor na komentar:

  Pilićarev sin22.01.2013
  Zaista je strašno što nema pomoći države nizajedan mali biznis u poljoprivredi naročito. To nije u vezi sa režimom već sa stavom i mentalitetom, i tako je već od kraljevine na ovamo...

  dvadeset - = jedanaest

Dodaj komentar

dvadeset - = jedanaest
Vezani članci

Znanje na poklon

PRIPREMA PČELA ZA ZIMU

U vanrednoj godini kao što je ova, za celokupnu poljoprivredu pa i pčelarstvo, posebnu pažnju je trebalo posvetiti očuvanju što jačih pčelinjih društava, sa što boljom zdravstvenom kondicijom, kako bi mogle uopšte prezimiti (u pojedinim krajevima), a i izaći što jače i bez bolesti iz zime i biti spremne za donošenje nektara s proleća…

+ detaljnije

Znanje na poklon

PLAVI JEZIK

Plavi jezik, virusno oboljenje stoke, pojavilo se u našoj zemlji pre nešto više od mesec dana. Napada papkare, pre svega ovce i goveda,a stopa mortaliteta ide i do 30%...

+ detaljnije

Znanje na poklon

KAKVA JE BILA OVA GODINA ZA PČELARE?

Sudovi za odlaganje meda kod većine pčelara ostali su prazni ove godine. Pčelari ne pamte ovako tešku godinu kada, jedva da su izvrcali nekoliko kilograma meda po košnici. Ivan Arsić iz sela Tešić u opštini Rekovac, već 15 godina se bavi pčelarstvom. Na 13 lokacija ima 750 košnica, a meda nikada manje...

+ detaljnije

Znanje na poklon

FARMA KOZA U ODŽACIMA

Kozarstvo je nekada bila veoma razvijene stočarska grana u Srbiji, o čemu svedoči podatak da je pre Drugog svetskog rata u Srbiji bilo 1.800.000 grla koza naspram današnjih jedva  100.000. Posetili smo domaćinstvo Stevana Stankovića iz Odžaka, koji na svojoj farmi drži 25 muznih koza i pričali smo o njegovim iskustvima u kozarstvu.

+ detaljnije

Znanje na poklon

SILIRANJE GLAVA I LIŠĆA ŠEĆERNE REPE

Glava i lišće šećerne repe su, po hranljivoj vrednosti, najvažniji sporedni proizvod poljoprivrede. Njihova upotreba u svežem stanju je vremenski ograničena i zato je siliranje najpogodniji metod konzervisanja. Tako se dugotrajno čuva i koristi...

+ detaljnije