Znanje na poklon

 • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 93.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 51.

Svi članci

ROMANOVSKA OVCA

Znanje na poklon

Romanovske ovce su poreklom iz Rusije iz oblasti Volge. One su jako sitne ovce, prosečne težine oko 50 kilograma, ali uprkos tome odlikuju se veoma velikom plodnošću, od 100 ovaca ove rase u proseku se dobije 250 jagnjadi. Mi smo upoznali Duška Tišmu iz Hrvatske koji je ove godine imamo i petorke.

Dusko Tisma - To je Rols Rojs u automobilima. Ovca koja je jedna od najotpornijih i služi za ukrštanje sa svim drugim ovcama. Nikada nema upale vimena, bolesti papaka, nema jalovih ovaca. Sve što ide kroz hranu samo se zalojih kod bubrega, ovo sve ostalo ide kroz meso. Po kvalitetu mesa, jedna je od najkvalitetnijih ovčica.  – ispričao je za Znanje na poklon Duško Tišma.


Ove ovce, takođe, veoma ranomo polno sazrevaju, mlada muška grla su polno zrela već sa pet meseci, a ženska grla u priplod mogu ući sa deset meseci. Mile Peđan je vlasnik najvećeg stada ovih ovaca u našoj zemlji. On kaže da Romanovske ovce duplo manje jedu od drugih ovaca.

- Mi otprilike dajemo, u dva obroka, do 400 grama obroka i u vrh glave kilogram silaže po ovci. Jaganjci kada se rode imaju između jednog i dva kilograma, za tri i po meseca dolaze do 30 kilograma, jako brzo napreduju.  – ispričao je za Zanje na poklon Mile Peđan, ovčar iz Šida.

Randman mesa ove jagnjadi, kada imaju 90 dana i oko 25 kilograma iznosi čak 45 do 50 odsto. Mile trenutmo ima 400 ovaca i jagnjadi. On kaže da mu ni subvencije mnogo ne znače, jer je ova jagnjad veoma isplativa.

Mile Pedjan- Trenutno u našoj zemlji žensko je 300, a muško je 350. Turska i Rusija 1000 do 1500 evra. Mi planiramo taj izvoz, preko Bosne, preko Tuzle. Najlakše nam je odavde da se odradi za Bosnu, kao i iz Hrvatske za Bosnu, e onda se iz Bosne papirologija lakše odrađuje za Tursku i za Rusiju. – rekao je Mile Pađen.

Mile je kupio nekadašnju farmu Ilinci gde su se čuvale svinje i goveda. U narednih godinu dana on će ovu farmu prepraviti i prilagoditi potrebama njegovih ovaca, pa zato planira da sledeće godine, na tri različite farme, ima oko 1800 ovaca. Tada će mu i izvoz biti mnogo lakši i sigurniji, uz to Mile se nada da će uz malo volje i edukacije ova rasa kod nas postati popularna baš kao i Virtemberg ili Il de Frans.

Ivana Lilić
Na fotografijama redom: Duško Tišma, Mie Peđan    

Postavi novi komentar

Komentara (1)

 1. josip 17.03.2014
  Odgovori na komentar
  zanima me jel ima neka firma da izvozi romanovske ovce ili sve treba pojedinac uradit ?
 2. Odgovor na komentar:

  josip17.03.2014
  zanima me jel ima neka firma da izvozi romanovske ovce ili sve treba pojedinac uradit ?

  četrnaest - = četrnaest

Dodaj komentar

četrnaest - = četrnaest
Vezani članci

Znanje na poklon

ČINČILE

Još je indijanski narod Činča pre 1000 godina uzgajo činčile zbog kvalitetnog i mekanog krzna. Od tih vremena, cena ovoga krzna je stalno rasla pa zato ove male južnoameričke životinje važe za veoma isplativ posao. Uz to ni ulaganja nisu velika pa je poslednjih godina i u našoj zemlji sve više uzgajivača...

+ detaljnije

Znanje na poklon

ČETVRTA GENERACIJA STOČARA

Domaćinstvo Milomira Simovića u Ratini je četvrta generacija koja se bavi proizvodnjom mleka, ujedno je poljoprivreda i osnovni  izvor egzistencije šestočlane porodice. Sve što su sticali ulagali su objekte, mehanizaciju i stočni fond, koji danas ima 10 muznih grla i nešto junica...

+ detaljnije

Znanje na poklon

NAJVEĆA FARMA KOZA U SRBIJI

Najveća farma koza u Srbiji nalazi se u okolini Subotice, na putu između Bačkih vinograda i Horgoša, u mestu zvanom Galamboš. Razlog naše posete bili su novi, moderni objekti za gajenje koza.

+ detaljnije

Znanje na poklon

NASLEDNIK IZ BEČEJA

Vasilije Aćimov se bavi stočarstvom već 14 godina. Strpljiv je i uporan. Tamo gde bi mnogi odustali Vasilije je nastavlja i ni iz čega stvara novu vrednost. Zato je nakon 14 godina stvorio stado od 13 grla. Uporan je i iako nema obradivih površina Vasilije ostvaruje rezultate i ima cilj koji želi da dostigne...  

+ detaljnije

Znanje na poklon

KOZE IZ RUINIKA

Prema rezultatima popisa poljoprivrede iz 2012. godine u čitavoj nišavskoj oblasti ima oko 14 000 koza, a samo u okolini Niša oko 4000. Ipak poslednjih nekoliko godina, sve više je ljudi zainteresovano za kozarstvo te ova grana stočarstva ima sve veće šanse da vrati svoju staru slavu...

+ detaljnije