Znanje na poklon

 • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 114.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 124.

Svi članci

ROMANOVSKA OVCA

Znanje na poklon

Romanovske ovce su poreklom iz Rusije iz oblasti Volge. One su jako sitne ovce, prosečne težine oko 50 kilograma, ali uprkos tome odlikuju se veoma velikom plodnošću, od 100 ovaca ove rase u proseku se dobije 250 jagnjadi. Mi smo upoznali Duška Tišmu iz Hrvatske koji je ove godine imamo i petorke.

Dusko Tisma - To je Rols Rojs u automobilima. Ovca koja je jedna od najotpornijih i služi za ukrštanje sa svim drugim ovcama. Nikada nema upale vimena, bolesti papaka, nema jalovih ovaca. Sve što ide kroz hranu samo se zalojih kod bubrega, ovo sve ostalo ide kroz meso. Po kvalitetu mesa, jedna je od najkvalitetnijih ovčica.  – ispričao je za Znanje na poklon Duško Tišma.


Ove ovce, takođe, veoma ranomo polno sazrevaju, mlada muška grla su polno zrela već sa pet meseci, a ženska grla u priplod mogu ući sa deset meseci. Mile Peđan je vlasnik najvećeg stada ovih ovaca u našoj zemlji. On kaže da Romanovske ovce duplo manje jedu od drugih ovaca.

- Mi otprilike dajemo, u dva obroka, do 400 grama obroka i u vrh glave kilogram silaže po ovci. Jaganjci kada se rode imaju između jednog i dva kilograma, za tri i po meseca dolaze do 30 kilograma, jako brzo napreduju.  – ispričao je za Zanje na poklon Mile Peđan, ovčar iz Šida.

Randman mesa ove jagnjadi, kada imaju 90 dana i oko 25 kilograma iznosi čak 45 do 50 odsto. Mile trenutmo ima 400 ovaca i jagnjadi. On kaže da mu ni subvencije mnogo ne znače, jer je ova jagnjad veoma isplativa.

Mile Pedjan- Trenutno u našoj zemlji žensko je 300, a muško je 350. Turska i Rusija 1000 do 1500 evra. Mi planiramo taj izvoz, preko Bosne, preko Tuzle. Najlakše nam je odavde da se odradi za Bosnu, kao i iz Hrvatske za Bosnu, e onda se iz Bosne papirologija lakše odrađuje za Tursku i za Rusiju. – rekao je Mile Pađen.

Mile je kupio nekadašnju farmu Ilinci gde su se čuvale svinje i goveda. U narednih godinu dana on će ovu farmu prepraviti i prilagoditi potrebama njegovih ovaca, pa zato planira da sledeće godine, na tri različite farme, ima oko 1800 ovaca. Tada će mu i izvoz biti mnogo lakši i sigurniji, uz to Mile se nada da će uz malo volje i edukacije ova rasa kod nas postati popularna baš kao i Virtemberg ili Il de Frans.

Ivana Lilić
Na fotografijama redom: Duško Tišma, Mie Peđan    

Postavi novi komentar

Komentara (1)

 1. josip 17.03.2014
  Odgovori na komentar
  zanima me jel ima neka firma da izvozi romanovske ovce ili sve treba pojedinac uradit ?
 2. Odgovor na komentar:

  josip17.03.2014
  zanima me jel ima neka firma da izvozi romanovske ovce ili sve treba pojedinac uradit ?

  šest + nula =

Dodaj komentar

šest + nula =
Vezani članci

Znanje na poklon

PROIZVODNJA PO SISTEMU KRAVA-TELE

Sistem krava - tele (sistem krava dojilja) jedan je od sistema za ekstenzivnu proizvodnju goveđeg mesa na pašnjačkim površinama. U cilju proizvodnje teladi za proizvodnju mesa, krave dojilje se pare sa bikovima tovnih rasa...

+ detaljnije

Znanje na poklon

RAZLIKA U GAJENJU ĆURIĆA I PILIĆA

Ćurići i pilići se gaje na sličan način, ali postoje i određene razlike. Te razlike se ogledaju u sledećem...

+ detaljnije

Znanje na poklon

PRIPREMA PČELA ZA ZIMU

U vanrednoj godini kao što je ova, za celokupnu poljoprivredu pa i pčelarstvo, posebnu pažnju je trebalo posvetiti očuvanju što jačih pčelinjih društava, sa što boljom zdravstvenom kondicijom, kako bi mogle uopšte prezimiti (u pojedinim krajevima), a i izaći što jače i bez bolesti iz zime i biti spremne za donošenje nektara s proleća…

+ detaljnije

Znanje na poklon

PLAVI JEZIK

Plavi jezik, virusno oboljenje stoke, pojavilo se u našoj zemlji pre nešto više od mesec dana. Napada papkare, pre svega ovce i goveda,a stopa mortaliteta ide i do 30%...

+ detaljnije

Znanje na poklon

KAKVA JE BILA OVA GODINA ZA PČELARE?

Sudovi za odlaganje meda kod većine pčelara ostali su prazni ove godine. Pčelari ne pamte ovako tešku godinu kada, jedva da su izvrcali nekoliko kilograma meda po košnici. Ivan Arsić iz sela Tešić u opštini Rekovac, već 15 godina se bavi pčelarstvom. Na 13 lokacija ima 750 košnica, a meda nikada manje...

+ detaljnije