Znanje na poklon

 • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 49.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 52.

Svi članci

ROMANOVSKA OVCA

Znanje na poklon

Romanovske ovce su poreklom iz Rusije iz oblasti Volge. One su jako sitne ovce, prosečne težine oko 50 kilograma, ali uprkos tome odlikuju se veoma velikom plodnošću, od 100 ovaca ove rase u proseku se dobije 250 jagnjadi. Mi smo upoznali Duška Tišmu iz Hrvatske koji je ove godine imamo i petorke.

Dusko Tisma - To je Rols Rojs u automobilima. Ovca koja je jedna od najotpornijih i služi za ukrštanje sa svim drugim ovcama. Nikada nema upale vimena, bolesti papaka, nema jalovih ovaca. Sve što ide kroz hranu samo se zalojih kod bubrega, ovo sve ostalo ide kroz meso. Po kvalitetu mesa, jedna je od najkvalitetnijih ovčica.  – ispričao je za Znanje na poklon Duško Tišma.


Ove ovce, takođe, veoma ranomo polno sazrevaju, mlada muška grla su polno zrela već sa pet meseci, a ženska grla u priplod mogu ući sa deset meseci. Mile Peđan je vlasnik najvećeg stada ovih ovaca u našoj zemlji. On kaže da Romanovske ovce duplo manje jedu od drugih ovaca.

- Mi otprilike dajemo, u dva obroka, do 400 grama obroka i u vrh glave kilogram silaže po ovci. Jaganjci kada se rode imaju između jednog i dva kilograma, za tri i po meseca dolaze do 30 kilograma, jako brzo napreduju.  – ispričao je za Zanje na poklon Mile Peđan, ovčar iz Šida.

Randman mesa ove jagnjadi, kada imaju 90 dana i oko 25 kilograma iznosi čak 45 do 50 odsto. Mile trenutmo ima 400 ovaca i jagnjadi. On kaže da mu ni subvencije mnogo ne znače, jer je ova jagnjad veoma isplativa.

Mile Pedjan- Trenutno u našoj zemlji žensko je 300, a muško je 350. Turska i Rusija 1000 do 1500 evra. Mi planiramo taj izvoz, preko Bosne, preko Tuzle. Najlakše nam je odavde da se odradi za Bosnu, kao i iz Hrvatske za Bosnu, e onda se iz Bosne papirologija lakše odrađuje za Tursku i za Rusiju. – rekao je Mile Pađen.

Mile je kupio nekadašnju farmu Ilinci gde su se čuvale svinje i goveda. U narednih godinu dana on će ovu farmu prepraviti i prilagoditi potrebama njegovih ovaca, pa zato planira da sledeće godine, na tri različite farme, ima oko 1800 ovaca. Tada će mu i izvoz biti mnogo lakši i sigurniji, uz to Mile se nada da će uz malo volje i edukacije ova rasa kod nas postati popularna baš kao i Virtemberg ili Il de Frans.

Ivana Lilić
Na fotografijama redom: Duško Tišma, Mie Peđan    

Postavi novi komentar

Komentara (1)

 1. josip 17.03.2014
  Odgovori na komentar
  zanima me jel ima neka firma da izvozi romanovske ovce ili sve treba pojedinac uradit ?
 2. Odgovor na komentar:

  josip17.03.2014
  zanima me jel ima neka firma da izvozi romanovske ovce ili sve treba pojedinac uradit ?

  dvanaest - = devet

Dodaj komentar

dvanaest - = devet
Vezani članci

Znanje na poklon

PLAVI JEZIK

Plavi jezik, virusno oboljenje stoke, pojavilo se u našoj zemlji pre nešto više od mesec dana. Napada papkare, pre svega ovce i goveda,a stopa mortaliteta ide i do 30%...

+ detaljnije

Znanje na poklon

KAKVA JE BILA OVA GODINA ZA PČELARE?

Sudovi za odlaganje meda kod većine pčelara ostali su prazni ove godine. Pčelari ne pamte ovako tešku godinu kada, jedva da su izvrcali nekoliko kilograma meda po košnici. Ivan Arsić iz sela Tešić u opštini Rekovac, već 15 godina se bavi pčelarstvom. Na 13 lokacija ima 750 košnica, a meda nikada manje...

+ detaljnije

Znanje na poklon

FARMA KOZA U ODŽACIMA

Kozarstvo je nekada bila veoma razvijene stočarska grana u Srbiji, o čemu svedoči podatak da je pre Drugog svetskog rata u Srbiji bilo 1.800.000 grla koza naspram današnjih jedva  100.000. Posetili smo domaćinstvo Stevana Stankovića iz Odžaka, koji na svojoj farmi drži 25 muznih koza i pričali smo o njegovim iskustvima u kozarstvu.

+ detaljnije

Znanje na poklon

SILIRANJE GLAVA I LIŠĆA ŠEĆERNE REPE

Glava i lišće šećerne repe su, po hranljivoj vrednosti, najvažniji sporedni proizvod poljoprivrede. Njihova upotreba u svežem stanju je vremenski ograničena i zato je siliranje najpogodniji metod konzervisanja. Tako se dugotrajno čuva i koristi...

+ detaljnije

Znanje na poklon

NEGA KOZA PRED JARENJE

Period bremenitosti, skozni period koza traje oko 150 dana od momenta koncepcije, pripusta ili veštačkog osemenjavanja (± 5 dana).  60 dana pre predviđenog termina jarenjaU ovom periodu je potrebno zasušiti muzne koze. Dva meseca pre jarenja jarad dostižu najintenzivniji rast i razvoj te se koze moraju dodatno hraniti...

+ detaljnije