Znanje na poklon

 • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 41.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 99.

Svi članci

ROMANOVSKA OVCA

Znanje na poklon

Romanovske ovce su poreklom iz Rusije iz oblasti Volge. One su jako sitne ovce, prosečne težine oko 50 kilograma, ali uprkos tome odlikuju se veoma velikom plodnošću, od 100 ovaca ove rase u proseku se dobije 250 jagnjadi. Mi smo upoznali Duška Tišmu iz Hrvatske koji je ove godine imamo i petorke.

Dusko Tisma - To je Rols Rojs u automobilima. Ovca koja je jedna od najotpornijih i služi za ukrštanje sa svim drugim ovcama. Nikada nema upale vimena, bolesti papaka, nema jalovih ovaca. Sve što ide kroz hranu samo se zalojih kod bubrega, ovo sve ostalo ide kroz meso. Po kvalitetu mesa, jedna je od najkvalitetnijih ovčica.  – ispričao je za Znanje na poklon Duško Tišma.


Ove ovce, takođe, veoma ranomo polno sazrevaju, mlada muška grla su polno zrela već sa pet meseci, a ženska grla u priplod mogu ući sa deset meseci. Mile Peđan je vlasnik najvećeg stada ovih ovaca u našoj zemlji. On kaže da Romanovske ovce duplo manje jedu od drugih ovaca.

- Mi otprilike dajemo, u dva obroka, do 400 grama obroka i u vrh glave kilogram silaže po ovci. Jaganjci kada se rode imaju između jednog i dva kilograma, za tri i po meseca dolaze do 30 kilograma, jako brzo napreduju.  – ispričao je za Zanje na poklon Mile Peđan, ovčar iz Šida.

Randman mesa ove jagnjadi, kada imaju 90 dana i oko 25 kilograma iznosi čak 45 do 50 odsto. Mile trenutmo ima 400 ovaca i jagnjadi. On kaže da mu ni subvencije mnogo ne znače, jer je ova jagnjad veoma isplativa.

Mile Pedjan- Trenutno u našoj zemlji žensko je 300, a muško je 350. Turska i Rusija 1000 do 1500 evra. Mi planiramo taj izvoz, preko Bosne, preko Tuzle. Najlakše nam je odavde da se odradi za Bosnu, kao i iz Hrvatske za Bosnu, e onda se iz Bosne papirologija lakše odrađuje za Tursku i za Rusiju. – rekao je Mile Pađen.

Mile je kupio nekadašnju farmu Ilinci gde su se čuvale svinje i goveda. U narednih godinu dana on će ovu farmu prepraviti i prilagoditi potrebama njegovih ovaca, pa zato planira da sledeće godine, na tri različite farme, ima oko 1800 ovaca. Tada će mu i izvoz biti mnogo lakši i sigurniji, uz to Mile se nada da će uz malo volje i edukacije ova rasa kod nas postati popularna baš kao i Virtemberg ili Il de Frans.

Ivana Lilić
Na fotografijama redom: Duško Tišma, Mie Peđan    

Postavi novi komentar

Komentara (1)

 1. josip 17.03.2014
  Odgovori na komentar
  zanima me jel ima neka firma da izvozi romanovske ovce ili sve treba pojedinac uradit ?
 2. Odgovor na komentar:

  josip17.03.2014
  zanima me jel ima neka firma da izvozi romanovske ovce ili sve treba pojedinac uradit ?

  tri * tri =

Dodaj komentar

tri * tri =
Vezani članci

Znanje na poklon

11 FAKTORA KOJI UTIČU NA MLEČNOST KOD KRAVA

Proizvodnja mleka je uslovljena složenim genetskim i paragenetskim faktorima. Visoka proizvodnja  je karakteristična za otporne životinje izraženog genotipa za visoku mlečnost. Na proizvodnju mleka značajno utiču:

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZA DVE GODINE NAPUNIO ŠTALU

Pre dve godine otišli smo u Krivu Reku i tada smo upoznali Radovana Stojanovića, vrednog stočara, koji nam je rekao da namerava da proširi posao. Nakon dve godine put nas je opet odveo u podnožje Zlatibora, te smo iskoristili priliku da da se još jednom sretnemo sa Radovanom...

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZAMENIO GRAD ZA SELO

Marko Marić iz Krive Reke je jedan od retkih mladića koji se vratio na dedovinu u podnožje Zlatibora i koji je odlučio da se oproba u stočarstvu. Marko je živeo u gradu, gde je i studirao, a onda je jednog dana spakovao svoje kofere i sav novac koji je uštedeo uložio je u kupovinu matičnog stada ovaca rase Il de Frans...

+ detaljnije

Znanje na poklon

RASA OVACA IL DE FRANS

U Evropi je veoma rasprostranjeno gajenje ovaca radi mesa.  Jedna od važnih rasa za proizvodnju mesa je Il de France. Ova rasa je prisutna i u Srbiji. Il d’Frans pasmina je nastala na bazi ukrštanja ovaca merino Rambujea sa engleskim tovnim ranostasnim Dišlej (Lester - Leicesteer) ovnovima...

+ detaljnije

Znanje na poklon

OSIJEK – KOLIJEVKA HRVATSKOG PČELARSTVA

Projekt Panonian bee za cilj ima povećanje kompetitivnosti pčelara u pograničnim područjima Hrvatske i Srbije, a dodatno se radi i na njihovom povezivanju i udruživanju kako bi se podigao standard u proizvodnji meda i zdravlju pčela…

+ detaljnije