Znanje na poklon

 • Anketa

Da li biste izdvoji 2 evra po hektaru za kupovinu protivgradnih raketa?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 89.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 66.

Svi članci

BERBA KUPINE

Znanje na poklon

Do Gornjeg Crniljeva je teško doći čak i leti. Radovanović Goran je među prvima iz ovog kraja koji je podigao veoma savremeni zasad kupine, sa protivgradnom mrežom i sistemom kap po kap. Pre šest godina zasadio je kupinu i to 500 sadnica Lohnesa i isto toliko sorte Triple Crown. Kvalitetom ovogodišnjeg ploda je zadovoljan, ali u ovom kupinjaku se ništa ne repušta slučaju, jer se jedino tako mogu postići vrhunski rezultati, baš onakvi kakve postiže Goran.

- Što se više štedi, više se daje. Što bih uštedeo kada ću više da izgubim. Sve je kako predlažu i kako kažu, čak i oni nađu neke preparate, zato sam ovogodišnjim rodom prezadovoljan, ako ostane ovako biću prezadovoljan. Što se tiče otkupne cene ovde tu nisam zadovoljan, ali realno pričam, ja ovde na otkup ni ne dajem. – ispričao je za Znanje na poklon Goran Radovanović iz Gornjeg Crnjiljeva.

RadovanovicSa 50 ari Goran će imati oko 6 tona ukusnih plodova kupine. U ovom trenutku ima zasađenih 700 sadnica Lohnesa koje će doći na rod iduće godine, a u proleće planira da posadi još 2000 sadnica. Sve je pripremljeno i zemlja i voda, jer se drugačije proizvodnja ne isplati. Cena od 60 dinara za jedan kilogram kupine svakako nije dovoljna da se pokriju troškovi ulaganja, a upravo je to cena, koju nude nakupci i iz tog razloga Goran je odlučio da ne proddaje nakupcima već da sav rod prodaje 130 kilometara od svoje kuće. Svu robu prevozi i prodaje na kvantaškoj pijaci u Beogradu.

- Realna cena ulaganja je nekih 60 do 70 dinara, bez sistema za navodnjavanje i bez mreže, dakle samo sadnica i berba i đubrivo, dakle to je 60 do 70 dinara. – istakao je Goran.

Najvećću podršku mu pružaju supruga i deca Strahinja i Angelina. Vole da pomažu svojim roditeljima. Kada je berba nije im teško da ustanu u 5 sati ujutru kako bi po hladovini što više nabrali. U vreme naše posete zatekli smo ih u kupinjaku. Tu provode veći deo svog školskog raspusta.

Da li bi ti Strahinja voleo da jednog dana ostaneš ovde i nastaviš ovo čime se tvoj otac bavi?

- Voleo bih. Kada bi bili bolji putevi i kada bi bilo više ljudi u selu, kada bi neko više plaćao tu robu što mi prodajemo. – rekao je za Znanje na poklon Goranov sin Strahinja.

Ulaganja su velika, ali Goran ne mari ima za koga da radi.

- Ovaj posao se isplati ako se radi 25 sati od 24, moje je da berem, tako da jamoram da berem od ujutru do uveče i Strahinja isto sa mnom i uveče se istuširamo sedamo u kombi ili auto i idemo za Beograd. Ja svoju decu učim i voleo bih da ostanu da nastave, ali ako ovako stane onda ih ne bh učio tome. – zaključio je gospodin Radovanović.

Slaviša Stojković

na fotografiji: Radovanović Goran sa decom   

Postavi novi komentar

Komentara (1)

 1. moji drugovi 24.06.2014
  Odgovori na komentar
  kjkjkjkjkj
 2. Odgovor na komentar:

  moji drugovi24.06.2014
  kjkjkjkjkj

  četiri + četiri =

Dodaj komentar

četiri + četiri =
Vezani članci

Znanje na poklon

KAKO BRATI JABUKU ZA SKLADIŠTENJE?

Prilikom berbe bitna je probirna berba, sto znači berba iz više prolaza. Prve jabuke koje sazru su jabuke koje su zbog veće osunčanosti i ostalih klimatsko/zemljišnih uslova kao i same fiziologije sadnice došle možda i prerano u rod, i zbog toga se ne koriste za duže čuvanje. Ista je stvar i sa plodovima koji ostaju za poslednji prohod, kada se skuplja sve iz voćnjaka...

+ detaljnije

Znanje na poklon

MALINE U ZATVORENOM

Firma Budimka iz Požege isporučuje sveže maline, koje bere svaki drugi dan, u 33 objekta Delezau Beogradu. Razgovarali smo sa gospodinom Đorđem Stefanovićem iz ove kompanije o ključu za uspešan plasmana njihovih proizvoda, on kaže da je tajna u gajenju malina u zatvorenom prostoru.

+ detaljnije

Znanje na poklon

KAKO DA KVALITENOG PLODA JABUKE?

Kada je došao na ideju da zasadi jabuku Dušan Savić je prvo obilazio italijanske voćnjake sa željom da u poptunosti prihvati njihov model i primeni tehnologiju u gajenju jabuka. Nijedan korak u recepturi koju je done iz Italije nije izostavio... 

+ detaljnije

Znanje na poklon

ŠLJIVA - JER ZAŠTO DA NE?

Ideju sam dobio pre tri godine kada sam kupio parče zemlje pored svog salaša, gde na površini od 19 ari nisam mogao ništa drugo da sejem zbog teške obrade, te sam rešio da podignem zasad šljiva. – rekao je Gradimir Stamenković iz Odžka...

+ detaljnije

Znanje na poklon

LOH NES KOD VALJEVA

Dragan Vlajković iz Stava, sela nadomak Valjeva, je jedini u ovom kraju koji je posadio kupinu loh nes. Posetili smo njegov kupinjak na samom početku berbe. 

+ detaljnije