Znanje na poklon

  • Anketa

Da li ćete uzeti subvencionisani kredit za poljoprivrednike?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 92.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 102.

Svi članci

GUBE POSAO, SADE JAGODE!

Znanje na poklon

Mnogi radnici u leskovačkom kraju koji su ostali bez posla vratili su se na selo i počeli da se bave voćarskom ili povrtarskom roizvodnjom. U poslednje tri godine oni su fabričke hale zamenili višnjicima, malinjacima i plastenicima. Zoran Ranđelović i Miroslav Mladenović sa svojim porodicama u selu Kopašnica kod Leskovca kada su ostali bez posla, odlučili su da gaje jagode. Prvi zasad su podigli na pedeset ari. Na dvadeset ari su zasadili šest i po hiljada živića sorte Zenga-zengana i na trideset ari dvanaest hiljada živića šumske jagode Regina.

- Jednostavno, odem da radim na jednom mestu, onda radim na drugom, nigde na daju pare,Randjelovic vratim se. Ono što sam poneo od kuće i to moram da potrošim kako bih se vratio nazad. Onda smo sa prijateljem rešili da zajedno po pola uložimo sredstva kako bismo od nečega živeli. Za sada nam je prva sezona, počeli smo da beremo i nadamo se. Mislim da dve porodice mogu da žive fino od pola hektara koliko smo zasadili. – ispričao je za Znanje na poklon gospodin Zoran Ranđelović.

Iako im je ovo prva berba, Ranđelovići i Mladenovići očekuju prinos od pola kilograma Zenge po živiću i jedan i po kilogram šumske Regine. Otkupna cena Zenge kako kažu proizvođači još nije poznata, dok je šumske jagode Regina cena nešto veća od tri evra po kilogramu. I ukućani i sezonski berači zadovoljni su zaradom. Na leskovačkim pijacama, krajem maja, za kilogram jagoda prodavci su tražili od sto i dvadeset do sto i pedeset dinara za kilogram. Prema nevaničnim podacima u poslednjih nekoliko godina broj parcela zasađenih jagodama na području Leskovca povećan je za oko osadeset hektara.

Bratislav Ilić 

 
(na fotografiji Zoran Ranđelović)

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

pet + jedan =
Vezani članci

Znanje na poklon

PODIGAO ZASAD MALINE I SAČUVAO LAPTOP

Marko Minić iz Dragovca kod Bojnika pre 6 meseci je završiop fakultet u Beogradu i kako nije pronašao posao dao je oglas da jedinu imovinu koju ima, laptop, menja za sadnice maline. Samo pola godine kasnije Marko sa suprugom Milenom podigao je zasad malina na oko pola hektara u rodnom selu....

+ detaljnije

Znanje na poklon

PREKALMELJIVANJE VOĆA

Cilj ovog postupka je zamena jedne sorte drugom radi povećanja rodnosti ili poboljšanja sortnog kvaliteta plodova. Prekalemljene voćke mogu za relativno kratko vreme formirati novu krunu i brzo stupiti na rod i davati dobre prinose, pa takva mera ima i ekonomske opravdanosti….

+ detaljnije

Znanje na poklon

REZIDBA MALINE I KUPINE

Značajna razlika između maline i kupine je u tome što podzemni deo maline (koren) nosi pupoljke svom svojom dužinom, dok se kod kupine svi izdanci formiraju iz jednog mesta, korenovog vrata, te nema pojave mladih izdanaka duž korena…. 

+ detaljnije

Znanje na poklon

PROREĐIVANJE PLODOVA POJEDINIH VOĆNIH VRSTA

Na manjim površinama i kada je u pitanju manji broj stabala moguće je raditi ručno proređivanje plodova, ali kada je u pitanju veća površina onda se to mora raditi hemijskim putem. U nekih sorti jabuke je česta pojava da stabla u pojedinim godinama rađaju obilno, a potom u pojedinim godinama počinju da rađaju neredovno....

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZAŠTITA JAGODE U CVETU

U ovom periodu jagode su u fazi cvetanja ili u punom cvetu, u zavisnosti od sorte i ekspozicije terena. Ukoliko su u fazi pred cvetanje, tretman obaviti nekim od fungicida kao što su Captan, Ditan, Mankogal, Antrakol u kombinaciji sa insekticidom protiv jagodinog rilaša i cvetojeda.....

+ detaljnije