Znanje na poklon

  • Anketa

Da li ćete uzeti subvencionisani kredit za poljoprivrednike?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 60.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 89.

Svi članci

GUBE POSAO, SADE JAGODE!

Znanje na poklon

Mnogi radnici u leskovačkom kraju koji su ostali bez posla vratili su se na selo i počeli da se bave voćarskom ili povrtarskom roizvodnjom. U poslednje tri godine oni su fabričke hale zamenili višnjicima, malinjacima i plastenicima. Zoran Ranđelović i Miroslav Mladenović sa svojim porodicama u selu Kopašnica kod Leskovca kada su ostali bez posla, odlučili su da gaje jagode. Prvi zasad su podigli na pedeset ari. Na dvadeset ari su zasadili šest i po hiljada živića sorte Zenga-zengana i na trideset ari dvanaest hiljada živića šumske jagode Regina.

- Jednostavno, odem da radim na jednom mestu, onda radim na drugom, nigde na daju pare,Randjelovic vratim se. Ono što sam poneo od kuće i to moram da potrošim kako bih se vratio nazad. Onda smo sa prijateljem rešili da zajedno po pola uložimo sredstva kako bismo od nečega živeli. Za sada nam je prva sezona, počeli smo da beremo i nadamo se. Mislim da dve porodice mogu da žive fino od pola hektara koliko smo zasadili. – ispričao je za Znanje na poklon gospodin Zoran Ranđelović.

Iako im je ovo prva berba, Ranđelovići i Mladenovići očekuju prinos od pola kilograma Zenge po živiću i jedan i po kilogram šumske Regine. Otkupna cena Zenge kako kažu proizvođači još nije poznata, dok je šumske jagode Regina cena nešto veća od tri evra po kilogramu. I ukućani i sezonski berači zadovoljni su zaradom. Na leskovačkim pijacama, krajem maja, za kilogram jagoda prodavci su tražili od sto i dvadeset do sto i pedeset dinara za kilogram. Prema nevaničnim podacima u poslednjih nekoliko godina broj parcela zasađenih jagodama na području Leskovca povećan je za oko osadeset hektara.

Bratislav Ilić 

 
(na fotografiji Zoran Ranđelović)

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

pet * četiri =
Vezani članci

Znanje na poklon

ZAŠTITA JAGODA OD SIVE TRULEŽI (BOTRYTIS CINEREA)

Najvažnija bolest ploda jagode je siva trulež.Prouzrokivač ove bolesti je veoma raširena gljivica (Botrytis cinerea). U zasadima sa loše uređenim vodnim režimom pojava sive truleži na cvetnim organima jagoda je učestalija, a svakako je najopasnija u vreme početka dozrevanja plodova….

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZAŠTITA KUPINE OD BOLESTI

Prenosimo Vam koristan članak poljoprivredne savetodavne i stručne službe o najčešćim bolestima kupine i načinima da se sa njima izborite.

+ detaljnije

Znanje na poklon

GAJENJE KUPINE

Kupina je jagodasta voćna vrsta koja sve više privlači pažnju poljoprivrednih proizvođača. Razlog tome je pre  svega visoka otkupna cena ove voćne vrste tokom poslednje 3 godine. Osim toga kupina je voćna vrsta koja uspeva skoro na svim tipovima zemljišta i nadmorskim visinama, veoma rano prorodi, redovno i obilno rađa, lako i brzo se razmnožava, tehnologija gajenja je jednostavna i tražena je na tržištu za svežu potrošnju, zamrzavanje i preradu kako na domaćem tržištu tako i za izvoz.

+ detaljnije

Znanje na poklon

PODIGAO ZASAD MALINE I SAČUVAO LAPTOP

Marko Minić iz Dragovca kod Bojnika pre 6 meseci je završiop fakultet u Beogradu i kako nije pronašao posao dao je oglas da jedinu imovinu koju ima, laptop, menja za sadnice maline. Samo pola godine kasnije Marko sa suprugom Milenom podigao je zasad malina na oko pola hektara u rodnom selu....

+ detaljnije

Znanje na poklon

PREKALMELJIVANJE VOĆA

Cilj ovog postupka je zamena jedne sorte drugom radi povećanja rodnosti ili poboljšanja sortnog kvaliteta plodova. Prekalemljene voćke mogu za relativno kratko vreme formirati novu krunu i brzo stupiti na rod i davati dobre prinose, pa takva mera ima i ekonomske opravdanosti….

+ detaljnije