Znanje na poklon

  • Anketa

Da li biste izdvoji 2 evra po hektaru za kupovinu protivgradnih raketa?



Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 76.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 133.

Svi članci

Tibetansko voće Godži!

Znanje na poklon

  Žulijan Gakov iz sela Petrače nedaleko od Sofije posadio je  u maju prošle godine voće Godži na trideset ari. Nakon samo četiri meseca i sam je bio iznenađen rodom ovog tibetanskog voća.

Koliko zarađujete po jednoj kutijici?

 Jedna kutija ima 200  grama i njena cena je 5 evra.

 Imate li mušterije za ovaj proizvod?

 Mušterije imamo. Oni su se prijavili još pre pet meseci kada smo zasadili ovih trideset ari. Oni su shvatili da je Godži-beri veoma korisna i zdrava biljka. Unapred je sve prodato.

 Kako ste došli na ideju da zasadite Godži?

 To je bilo sasvim slučajno. Sreli smo se sa Teodorom Georgijevom iz Instituta iz Sofije i ona nam je dala tu ideju tako da mi to sadimo u saradnji sa Institutom iz Sofije kao i sa firmom AS Union iz Subotice. Veoma smo zadovoljni. Nismo očekivali da u prvoj godini od tako male biljke da rodi toliki plod, zato što su ljudi pokušavali i tek su na četvrtoj godini su dobili plod. Sadnice koje smo uzeli su veoma dobre, skoro su sve dale plod i još u prvoj godini, što je veoma dobro za nas jer mi nsmo očekivali da će tako brzo da dobijemo – posle dva i po meseca- da dobijemo tolike količine Godži-berija.

 U čemu je tajna Godži-berija?

 Godži-beri je biljka koja ima najviše antioksidanasa od svih biljnih vrsta. Od ove biljke, koja je zasađena 20.5.2012. godine imamo slučaj da za četri meseca svaka od ovih biljaka – jedna biljka u proseku daje do jedan i po kilogram ploda – koji se pakuje i u sirovom stanju se prodaje po ceni od 25 evra za kilogram. Ovo je hibrid koji posle četiri meseca rađa. Ne treba se zavaravati da ove biljke treba kupovati iz semena ili bilo kojim drugim putem razmnožene jer to ne odgovara svemu ovome u selu Petrače. Ovo je pod šifrom jedan hibrid, koji se radi u Institutu u Sofiji čiji je zastupnik AS Union iz Subotice.

 Zanimalo nas je kako se dalje razvija rod kod Godži bobica i koliko ova biljka živi?

 Rod ove biljke je po sadnici u prvoj godini do kilogram i po, u drugoj godini od tri do pet kilograma i u trećoj i četvrtoj godini to postaje žbun i može da rodi do deset kilograma, a ostaje kao plantaža pedeset godina.

 Koliko biljaka se sadi po hektaru i koja je cena jedne biljke?

 Po hektaru mi sadimo hiljadu i dvesta biljaka  (1200). To je otprilike 3x3 metra. Cena je 3,5 evra.

 Gde je tržište Godži bobica?

 Ovaj Godži se prodaje po celoj Evropi, ali se uvozi sa Tibeta. Postoje neke plantaže koje mi držimo zajedno sa Mađarima, vrlo male. Tamo se prodaje po 35 evra kilogram. U našim prodavnicama uvezen Godži-beri je 50 evra po kilogramu. Prema tome tržište je srpsko koje je najbolje je što ljudi mnogo traže i svaka kuća bi trebalo da ima bar 10 ili 15 komada ovih biljaka.

 Gde mogu da se naruče sadnice Godžija?

   Svi oni koji žele da imaju najbolji brend koji postoji u poljoprivredi, mogu da naruče kod firme „AS Union“ u Subotici do kraja novembra meseca, zato što biljkama treba 4 meseca da se razviju. Sade se početkom aprila meseca.

  Voće veka, Godži, je prilika da se započne nov posao kakvog još u Srbiji nema. Prilika da se na samo jednom hektaru ubere trideset hiljada evra. Računica je i više nego jednostavna.




novinarka: Ivana Mihajlović 

http://www.asunion.rs/ 

Postavi novi komentar

Komentara (7)

  1. dejan 17.04.2013
    Odgovori na komentar
    gde mogu da nabavim godji sadnicu
  2. Odgovor na komentar:

    dejan17.04.2013
    gde mogu da nabavim godji sadnicu

    dva + pet =
  3. Znanje na poklon 17.04.2013
    odgovor na poruku korisnika: dejan (od 17.04.2013) Odgovori na komentar
    "A&S UNION" Subotica Ive Andrića 7 telefoni: O24/525-813, 522-268, O64/16-16-411 fax:024/525-813 e-mail: asunionzavod@gmail.com
  4. Odgovor na komentar:

    Znanje na poklon17.04.2013
    "A&S UNION" Subotica Ive Andrića 7 telefoni: O24/525-813, 522-268, O64/16-16-411 fax:024/525-813 e-mail: asunionzavod@gmail.com

    dva + pet =
  5. milovan 01.05.2013
    Odgovori na komentar
    Kakvo zemljiste je najpogodnije za godji 7
  6. Odgovor na komentar:

    milovan01.05.2013
    Kakvo zemljiste je najpogodnije za godji 7

    dva + pet =
  7. jovan 02.10.2013
    Odgovori na komentar
    Da li moze godzi da se gaji u saksiji u stanu i da bude preko zime da neuvene.
  8. Odgovor na komentar:

    jovan02.10.2013
    Da li moze godzi da se gaji u saksiji u stanu i da bude preko zime da neuvene.

    dva + pet =
  9. Bojan 22.10.2013
    Odgovori na komentar
    Zdravo ja sam Bojan od MK me interesira kade ima otkup za ovie plodovi. Dokolku ima nekoj inf za ova ve molam ostavete kometar tuka ili sms na br.+38978 270-551 ili na e-mail mladenovskibojan@hotmail.com Odnapreda Vi blagodaram.
  10. Odgovor na komentar:

    Bojan22.10.2013
    Zdravo ja sam Bojan od MK me interesira kade ima otkup za ovie plodovi. Dokolku ima nekoj inf za ova ve molam ostavete kometar tuka ili sms na br.+38978 270-551 ili na e-mail mladenovskibojan@hotmail.com Odnapreda Vi blagodaram.

    dva + pet =
  11. milos44 26.02.2014
    Odgovori na komentar
    http://stajedemo.com/godzi-i-ostale-bobice-za-prodavanje-magle/
  12. Odgovor na komentar:

    milos4426.02.2014
    http://stajedemo.com/godzi-i-ostale-bobice-za-prodavanje-magle/

    dva + pet =
  13. Katarina 25.03.2014
    Odgovori na komentar
    Prva zabluda je da ovo voće sa Himalaja. Divlji godži tu i tamo raste na Tibetu (koji je zapravo okružen Himalajima), što i nije neka referenca dugovečnosti koju ove bobice obećavaju pošto je prosečan životni vek na Tibetu ispod 60 godina. Najveći proizvođač godžija je Kina, verovatno zato što je gajenje drugih bobica, kao što su malina i kupina, ili nemoguće ili preskupo a godži rađa kao lud i jeftin je. Inače, godži oduvek raste u jugoistočnoj Evropi kao samonikli divlji žbun.
  14. Odgovor na komentar:

    Katarina25.03.2014
    Prva zabluda je da ovo voće sa Himalaja. Divlji godži tu i tamo raste na Tibetu (koji je zapravo okružen Himalajima), što i nije neka referenca dugovečnosti koju ove bobice obećavaju pošto je prosečan životni vek na Tibetu ispod 60 godina. Najveći proizvođač godžija je Kina, verovatno zato što je gajenje drugih bobica, kao što su malina i kupina, ili nemoguće ili preskupo a godži rađa kao lud i jeftin je. Inače, godži oduvek raste u jugoistočnoj Evropi kao samonikli divlji žbun.

    dva + pet =

Dodaj komentar

dva + pet =
Vezani članci

Znanje na poklon

PRVI PLODOVI NAKON MESEC DANA

Čim je video da se u Budimci pod dirigentskom palicom direktora Đorđa Stevanovića, više nego uspešno gaji malina u plastenicima, koja može doneti i do 1000 evra zarade po jednom aru, Vlada je odlučio da u svoj plastenik zasadi baš to voće i malina je dvadeset i deveti dan stigla za berbu...

+ detaljnije

Znanje na poklon

VOĆNJAK U ORAŠCU

Preko 30 hektara zasada jabuke sa protivgradnom mrežom i sistemom kap po kap čine voćnjak u Orašcu jednim  od najsavremenijih, ali i najvećih u Srbiji. Akumulacija koja se nalazi u samom voćnjaku omogućava da se gotovo sva površina navodnjava. Nakon berbe sva jabuka se klasira i pakuje u hladnjaču koja je takođe u sklopu voćnjaka....

+ detaljnije

Znanje na poklon

RODNE I NERODNE GODINE

Verovanje u alternativnu rodnost, odnosno smenu rodnih i nerodnih godina, odavno je napušteno u razvijenim evrospkim zemljama, gde je voćarstvo unosno zanimanje i gde se ništa ne prepušta slučaju. Iako je šljiva voće, koje se najviše sadi u našoj zemlji, dolazimo u situaciju da se u šljivarima ne ubere ni jedna jedina tona...

+ detaljnije

Znanje na poklon

TEHNOLOŠKE KARAKTERISTIKE I HEMIJSKI SASTAV VOĆA

U poređenju s drugim prehrambenim porizvodima voće ima veliku hranljivu, dijetoprofilaktičku i dijetoterapeutsku vrednost, zato što je vrlo bogata u raznim materijama koje čovečiji organizam krepe i osvežavaju. Ono se, uglavnom, sastoji od vode, ugljenih hidrata, kiselina, mineralnih soli, vitamina, belančevina, masti, pektina, stanina, aromatičnih materija, bojenih supstanci i enzima... 

+ detaljnije

Znanje na poklon

SUŠENJE ŠLJIVE

Sušenje različitih vrsta poljoprivrednih proizvoda je najstarija tehnologija konzervisanja i čuvanja hrane. Konzervisanje hrane sušenjem i stvaranje neophodnih zaliha za ishranu stalno se povećavalo. Zbog toga se tehnologija sušenja usavršavala pa se danas kod konzervisanja različitih vrsta poljoprivrednih proizvoda sušenjem, pored toplotne energije sunca koriste različiti izvori energije kao što su čvrsta, tečna, gasovita goriva, električna energija i dr…

+ detaljnije