Znanje na poklon

  • Anketa

Da li ćete uzeti subvencionisani kredit za poljoprivrednike?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 127.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 109.

Svi članci

UPOTREBA SLAVOLA VVL U VOĆNJAKU GOSPODINA KAČAREVIĆA

Znanje na poklon

Proizvodnja sadnog materijala je vrlo zahtevan i odgovoran posao i to ne može da radi bilo ko. Od sadnica zavisi cela proizvodnja. Diplomirani inženjer Veljko Kačarević iz Vinče kod Topole je u ovom poslu dugo godina i tačno zna šta je sve neophodno kako bi se proizvela dobra, kvalitetna i sertifikovana sadnica. Čačanska rana, Čačanska lepotica, Čačanska najbolja i Čačanska rodna su samo neke od sorti šljiva, koje proizvodi ovaj uspešni voćar. Kada su trešnje u pitanju gospodin Kačarević se opredelio za proizvodnju sorti Burlat, Burlat C1, Regina, Kordia, a od višanja su zastupljene višnja Šumadinka, koja se u poslednje vreme dosta traži.

- Pošto sam ja zaštitar po profesiji, ja imam tu profesionalnu deformaciju da je zdravstveno stanjeKacarevic najbitnije. Prvenstveno mora da se vodi mnogo računa o zdravstvenom stanju. Konkretno ovde gde smo u sadnicama šljiva je mnogo bitno da su sadnice čiste i testirane na virus Šarke šljive, jer ako se napravi greška u sadnom materijalu u startu, onda se ta greška ne može ispraviti kasnije, jer vi kada podižete voćni zasad vi ga podižete za dvadeset do trideset godina. Druga stvar, koja je bitne je sortna čistota što znači da svaki komad mora da bude od određene sorte i na određenoj podlozi. Treća stvar je, kada smo ispunili prethodna dva uslova, da proizvedemo sadnicu, koja je dobro razvijena i koja ima prevremne grane, jer se to u poslednje vreme traži na tržištu.

Kada je ishrana sadnica u pitanju gospodin Kačarević već deset godina nema briga, jer je taj deo prepustio kompaniji Agrounik, koja odlično zna taj posao. Njihov novi preparat na tržištu Slavol VVL u mnogome pospešuje rast i razvoj mlade sadnice.

Prirast- Na ovim sadnicama ovde se mogu videti prirasti. Ovo je od moje ruke do vrha prirast u poslednjih dvadeset dana. Slavol VVL u sebi ima auksine, koji se zapravo kreću kroz stablo, dolaze do korena, utiču na razvijanje korenovog sistema, odnosno razvijanje tih advetivnh bočnih korenova. Takođe oksini se vraćaju nazad kroz biljku i poboljšavaju i utiču na rast provodnog tkiva i ono što je najinteresantnije da oksini kao hormoni rasta, zaravo, kod biljke ne pospešuju samo izduživanje već biljka srazmerno raste i u širinu. Slavol VVL utiče na deobu ćelija što dovodi opšteg prirasta i porasta kod biljaka. – objasnila je za Znanje na poklon dipl. inž. Bojana Stanković iz kompanije Agrounik.  

Na jednom mestu znanje i nova tehnologija. To je ono što je neophodno ako želite da se bavite voćarstvom ali i bilo kojom drugom granom poljoprivrede. Gospodin Kačarević je Slavol VVL dodavao folijarno prilikom hemijske zaštite što je još jedna od prednosti, jer se ovaj preparat može kombinovati i sa drugim hemijskim sredstvima.

- Slavol VVL je organsko đubrivo i on može da se koristi i u organskoj proizvodnji. Mi težimo tome da što prirodnije bude i da se što manje naruši ambijent biljke. Ovo je jedan od važnijih razloga što mi u svojoj proizvodnji koristimo Slavol VVL. – objasnio je za Znanje na poklon  gopsodin Kačarević.

Kačarević godišnje proizvede između 120 000 i 150 000Stankovic zdravih i sertivikovanih i bezvirusnih sadnica. Jabuka, kruška, kajsija, trešnja, šljiva, breskva, nektarina i višnja proizvedene u rasadniku Kačarević su našli put do mnogih voćara u našoj zemlji ali i šire. Zahvaljujući proizvodima kompanije Agrounik kao što su Slavol, Slavol VVL i Unikeri  ceku ovu proizvodju čini mnogo lakšom. Na kraju u prilog tome govore iskustva mnogih zadovoljnih voćara, ratara pa i iskustvo samog gospodina Kačarevića, koji sa ovom kompanijom sarađuje od njenog osnivanja.

- Rezultati su dobri što se može i videti. Radili smo i ranijih godina i radićemo i dalje. Zadovoljni smo što se tiče Slavol VVL. – istakao je za kraj gospodin Kačarević  

Slaviša Stojković

(na fotografijama redom: Veljko Kačarević, Bojana Stanković)

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

devetnaest - = šesnaest
Vezani članci

Znanje na poklon

BOTRYTIS CINEREA - Siva trulež grožđa

Kod sorti koje imaju 30 dana do zrenja sada je momenat za primenu fungicida  u cilju suzbijanja sive truleži-Botrytis cinerea. Karenca ovih fungicida je od 21 do 28 dana i ne treba kasniti sa njihovom primenom. Siva trulež može značajno smanjiti prinos grožđa ako u toku zrenja nastupi vlažniji period a nije bilo adekvatne zaštite odgovarajućim fungicidima.....

+ detaljnije

Znanje na poklon

CRNA TRULEŽ GROŽĐA - Guignardia bidwellii

Bolest može da se javi na svim mladim delovima vinove loze, na lišću, drškama, mladarima, viticama. Na lišću se u proleće i početkom leta javljaju male okrugle pege. Javljaju se nedelju do dve nakon infekcije i mogu biti 2-10 mm u prečniku. Pege su kremkaste i njihova boja zavisi od sorte i taninskih materija....

+ detaljnije

Znanje na poklon

FUZARIOZNO UVENUĆE SUNCOKRETA

Fusariozama se nazivaju bolesti koje prouzrokuju gljive iz roda  Fusarium,a koje uzrokuju razne tipove bolesti od sušenja do uvelosti biljaka i trulenja korena, stabla pa čak i glavice (semena) kod suncokreta. Najčešći simptomi na suncokretu su sušenje ili uvelost, i trulenje korena, stabla i glavice....

+ detaljnije

Znanje na poklon

SUZBIJANJE KUKURUZNOG PLAMENCA

Kukuruzni plamenac je dobro poznata napast koja muči naše poljoprivrednike. Razgovarali smo sa magistrom Filipom Franetom iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo NS Seme o metodima suzbijanja ove štetočine. 

+ detaljnije

Znanje na poklon

KUPUSOV MOLJAC

Plutella maculipennis (kupusov moljac)  javlja se tokom cele vegetacije jer ima 3-4 generacije godišnje. Prezimi lutka u vretenastom i mrežastom kokonu na drveću, šiblju, drvenim ogradama. Krajem aprila pojavljuju se leptiri koji su dugi oko 8 mm.....

+ detaljnije