Znanje na poklon

  • Anketa

Da li biste izdvoji 2 evra po hektaru za kupovinu protivgradnih raketa?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 48.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 84.

Svi članci

UPOTREBA SLAVOLA VVL U VOĆNJAKU GOSPODINA KAČAREVIĆA

Znanje na poklon

Proizvodnja sadnog materijala je vrlo zahtevan i odgovoran posao i to ne može da radi bilo ko. Od sadnica zavisi cela proizvodnja. Diplomirani inženjer Veljko Kačarević iz Vinče kod Topole je u ovom poslu dugo godina i tačno zna šta je sve neophodno kako bi se proizvela dobra, kvalitetna i sertifikovana sadnica. Čačanska rana, Čačanska lepotica, Čačanska najbolja i Čačanska rodna su samo neke od sorti šljiva, koje proizvodi ovaj uspešni voćar. Kada su trešnje u pitanju gospodin Kačarević se opredelio za proizvodnju sorti Burlat, Burlat C1, Regina, Kordia, a od višanja su zastupljene višnja Šumadinka, koja se u poslednje vreme dosta traži.

- Pošto sam ja zaštitar po profesiji, ja imam tu profesionalnu deformaciju da je zdravstveno stanjeKacarevic najbitnije. Prvenstveno mora da se vodi mnogo računa o zdravstvenom stanju. Konkretno ovde gde smo u sadnicama šljiva je mnogo bitno da su sadnice čiste i testirane na virus Šarke šljive, jer ako se napravi greška u sadnom materijalu u startu, onda se ta greška ne može ispraviti kasnije, jer vi kada podižete voćni zasad vi ga podižete za dvadeset do trideset godina. Druga stvar, koja je bitne je sortna čistota što znači da svaki komad mora da bude od određene sorte i na određenoj podlozi. Treća stvar je, kada smo ispunili prethodna dva uslova, da proizvedemo sadnicu, koja je dobro razvijena i koja ima prevremne grane, jer se to u poslednje vreme traži na tržištu.

Kada je ishrana sadnica u pitanju gospodin Kačarević već deset godina nema briga, jer je taj deo prepustio kompaniji Agrounik, koja odlično zna taj posao. Njihov novi preparat na tržištu Slavol VVL u mnogome pospešuje rast i razvoj mlade sadnice.

Prirast- Na ovim sadnicama ovde se mogu videti prirasti. Ovo je od moje ruke do vrha prirast u poslednjih dvadeset dana. Slavol VVL u sebi ima auksine, koji se zapravo kreću kroz stablo, dolaze do korena, utiču na razvijanje korenovog sistema, odnosno razvijanje tih advetivnh bočnih korenova. Takođe oksini se vraćaju nazad kroz biljku i poboljšavaju i utiču na rast provodnog tkiva i ono što je najinteresantnije da oksini kao hormoni rasta, zaravo, kod biljke ne pospešuju samo izduživanje već biljka srazmerno raste i u širinu. Slavol VVL utiče na deobu ćelija što dovodi opšteg prirasta i porasta kod biljaka. – objasnila je za Znanje na poklon dipl. inž. Bojana Stanković iz kompanije Agrounik.  

Na jednom mestu znanje i nova tehnologija. To je ono što je neophodno ako želite da se bavite voćarstvom ali i bilo kojom drugom granom poljoprivrede. Gospodin Kačarević je Slavol VVL dodavao folijarno prilikom hemijske zaštite što je još jedna od prednosti, jer se ovaj preparat može kombinovati i sa drugim hemijskim sredstvima.

- Slavol VVL je organsko đubrivo i on može da se koristi i u organskoj proizvodnji. Mi težimo tome da što prirodnije bude i da se što manje naruši ambijent biljke. Ovo je jedan od važnijih razloga što mi u svojoj proizvodnji koristimo Slavol VVL. – objasnio je za Znanje na poklon  gopsodin Kačarević.

Kačarević godišnje proizvede između 120 000 i 150 000Stankovic zdravih i sertivikovanih i bezvirusnih sadnica. Jabuka, kruška, kajsija, trešnja, šljiva, breskva, nektarina i višnja proizvedene u rasadniku Kačarević su našli put do mnogih voćara u našoj zemlji ali i šire. Zahvaljujući proizvodima kompanije Agrounik kao što su Slavol, Slavol VVL i Unikeri  ceku ovu proizvodju čini mnogo lakšom. Na kraju u prilog tome govore iskustva mnogih zadovoljnih voćara, ratara pa i iskustvo samog gospodina Kačarevića, koji sa ovom kompanijom sarađuje od njenog osnivanja.

- Rezultati su dobri što se može i videti. Radili smo i ranijih godina i radićemo i dalje. Zadovoljni smo što se tiče Slavol VVL. – istakao je za kraj gospodin Kačarević  

Slaviša Stojković

(na fotografijama redom: Veljko Kačarević, Bojana Stanković)

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

nula + tri =
Vezani članci

Znanje na poklon

PLAMENJAČA KRASTAVCA - Pseudoperonospora cubensis

Plamenjača krastavca najveće štete nanosi na kornišonima  u postrnoj setvi ali i u plasteničkoj  proizvodnji. Iako  kotiledoni mogu biti zaraženi, prve zeraze se javljaju  na središnjem  lišću. Simptomi na listu su u vidu svetlozelenog mozaika. Razvojem bolesti pege postaju žute i oivičene većim lisnim nervima...

+ detaljnije

Znanje na poklon

PLAMENJAČA KUKURUZA

Obolele biljke su obično patuljaste i sa mnogo zaperaka, lišće je usko i bledo. Najkarakterističniji simptom je pojava delimične ili potpune proliferacije metlice odnosno cvetnih organa čije deformacije imaju izgled nazvan „veštičje metle” ili „ludi vrh“ jer se metlica preobraća u žbunastu masu koju čine listoliko modifikovani cvetni delovi....

+ detaljnije

Znanje na poklon

TRULEŽ KORENA MALINE

Prouzrokovač ovog oboljenja maline je patogen Phytophthora fragariae var. rubi. Bolest se pojavljuje na vlažnim, slabo propustljivim zemljištima. Zaraza se može ostvariti: zaraženim sadnim materijalom, kontaminiranim zemljištem, tekućom vodom kada se zaraza prenosi sa viših na niže terene, korišćenjem vode za zalivanje gde je prisutan inokulum patogena…. 

+ detaljnije

Znanje na poklon

ZAŠTITA ZASADA MALINE POSLE BERBE

Malinu napada veliki broj štetnih organizama: insekata, prouzrokovača biljnih bolesti-patogena,  i  korova. Iz tog razloga potrebno je preduzeti mere zaštite koje sprečavaju pojavu bolesti, štetočina i korova obezbeđujući zdrav i kvalitetan rod… 

+ detaljnije

Znanje na poklon

PROUZROKOVAČ CRVENE PALEŽI VINOVE LOZE – Pseudopeziza tracheiphila

Na mladom lišću po obodu javljaju se uglaste krupne pege, koje se šire prema osnovi liske zahvatajući prostor između lisnih nerava. Kod belih sorati, pege su žute, a crvene do crvenobraonkaste kod crnih sorata. Srednji deo pega nekrorira i postaje tamnocrven, zbog čega pege, odnosno oboleli delovi liske, izgledaju kao vatrom sprženi…

+ detaljnije