Znanje na poklon

  • Anketa

Da li podržavate uvođenje doprinosa za vodu?Sve ankete
Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 42.

Znanje na poklon

Znanje na poklon Epizoda 79.

Svi članci

UPOTREBA SLAVOLA VVL U VOĆNJAKU GOSPODINA KAČAREVIĆA

Znanje na poklon

Proizvodnja sadnog materijala je vrlo zahtevan i odgovoran posao i to ne može da radi bilo ko. Od sadnica zavisi cela proizvodnja. Diplomirani inženjer Veljko Kačarević iz Vinče kod Topole je u ovom poslu dugo godina i tačno zna šta je sve neophodno kako bi se proizvela dobra, kvalitetna i sertifikovana sadnica. Čačanska rana, Čačanska lepotica, Čačanska najbolja i Čačanska rodna su samo neke od sorti šljiva, koje proizvodi ovaj uspešni voćar. Kada su trešnje u pitanju gospodin Kačarević se opredelio za proizvodnju sorti Burlat, Burlat C1, Regina, Kordia, a od višanja su zastupljene višnja Šumadinka, koja se u poslednje vreme dosta traži.

- Pošto sam ja zaštitar po profesiji, ja imam tu profesionalnu deformaciju da je zdravstveno stanjeKacarevic najbitnije. Prvenstveno mora da se vodi mnogo računa o zdravstvenom stanju. Konkretno ovde gde smo u sadnicama šljiva je mnogo bitno da su sadnice čiste i testirane na virus Šarke šljive, jer ako se napravi greška u sadnom materijalu u startu, onda se ta greška ne može ispraviti kasnije, jer vi kada podižete voćni zasad vi ga podižete za dvadeset do trideset godina. Druga stvar, koja je bitne je sortna čistota što znači da svaki komad mora da bude od određene sorte i na određenoj podlozi. Treća stvar je, kada smo ispunili prethodna dva uslova, da proizvedemo sadnicu, koja je dobro razvijena i koja ima prevremne grane, jer se to u poslednje vreme traži na tržištu.

Kada je ishrana sadnica u pitanju gospodin Kačarević već deset godina nema briga, jer je taj deo prepustio kompaniji Agrounik, koja odlično zna taj posao. Njihov novi preparat na tržištu Slavol VVL u mnogome pospešuje rast i razvoj mlade sadnice.

Prirast- Na ovim sadnicama ovde se mogu videti prirasti. Ovo je od moje ruke do vrha prirast u poslednjih dvadeset dana. Slavol VVL u sebi ima auksine, koji se zapravo kreću kroz stablo, dolaze do korena, utiču na razvijanje korenovog sistema, odnosno razvijanje tih advetivnh bočnih korenova. Takođe oksini se vraćaju nazad kroz biljku i poboljšavaju i utiču na rast provodnog tkiva i ono što je najinteresantnije da oksini kao hormoni rasta, zaravo, kod biljke ne pospešuju samo izduživanje već biljka srazmerno raste i u širinu. Slavol VVL utiče na deobu ćelija što dovodi opšteg prirasta i porasta kod biljaka. – objasnila je za Znanje na poklon dipl. inž. Bojana Stanković iz kompanije Agrounik.  

Na jednom mestu znanje i nova tehnologija. To je ono što je neophodno ako želite da se bavite voćarstvom ali i bilo kojom drugom granom poljoprivrede. Gospodin Kačarević je Slavol VVL dodavao folijarno prilikom hemijske zaštite što je još jedna od prednosti, jer se ovaj preparat može kombinovati i sa drugim hemijskim sredstvima.

- Slavol VVL je organsko đubrivo i on može da se koristi i u organskoj proizvodnji. Mi težimo tome da što prirodnije bude i da se što manje naruši ambijent biljke. Ovo je jedan od važnijih razloga što mi u svojoj proizvodnji koristimo Slavol VVL. – objasnio je za Znanje na poklon  gopsodin Kačarević.

Kačarević godišnje proizvede između 120 000 i 150 000Stankovic zdravih i sertivikovanih i bezvirusnih sadnica. Jabuka, kruška, kajsija, trešnja, šljiva, breskva, nektarina i višnja proizvedene u rasadniku Kačarević su našli put do mnogih voćara u našoj zemlji ali i šire. Zahvaljujući proizvodima kompanije Agrounik kao što su Slavol, Slavol VVL i Unikeri  ceku ovu proizvodju čini mnogo lakšom. Na kraju u prilog tome govore iskustva mnogih zadovoljnih voćara, ratara pa i iskustvo samog gospodina Kačarevića, koji sa ovom kompanijom sarađuje od njenog osnivanja.

- Rezultati su dobri što se može i videti. Radili smo i ranijih godina i radićemo i dalje. Zadovoljni smo što se tiče Slavol VVL. – istakao je za kraj gospodin Kačarević  

Slaviša Stojković

(na fotografijama redom: Veljko Kačarević, Bojana Stanković)

Postavi novi komentar

Komentara (0)

Dodaj komentar

deset - = deset
Vezani članci

Znanje na poklon

ZIMSKI PREGLED VOĆAKA NA PRISUSTVO ŠTETOČINA

Zimski pregled voćaka je veoma značajan, jer se njime može ustanoviti prisustvo i brojnost prezimljujućih formi štetočina. Na osnovu tih rezultata moguće je predvideti njihovu pojavu u toku vegetacije, da bi se moglo pravovremeno reagovati-prvim zimskim prskanjem, te na taj način izbeći iznenadne štete…

+ detaljnije

Znanje na poklon

ŽUTA RĐA

Žuta rđa je među najznačajnijim bolestima strnih žita. Pogoduje joj vlaga i toplo vreme. U ovom trenutku nema mesta panici. Strčnjaci savetuju da se sačeka prolećni deo vegetacije i da se ove godine reaguje znatno ranije, nego prethodne... 

+ detaljnije

Znanje na poklon

DOMAĆA NAUKA PROTIV RĐE PŠENICE

Setva pšenice je završena, barem što se tiče struke, a preciznih podataka o površinama pod hlebnim žitom u Srbiji još uvek nema. Ono na šta poljoprivrednici moraju obratiti pažnju jesu bolesti na pšenici koje smanjuju prinos u značajnom obimu. Jedna od ovih bolesti jeste rđa. Ovo je najznačajnija bolest strnih žita, a domaća nauka se sa ovim problemom bori tako što stvara sortiment otporan na ovu bolest...

+ detaljnije

Znanje na poklon

AZIJSKA BUBAMARA

Azijska ili harlekinska bubamara uneta je u Evropu kao strana vrsta pre dvadesetak godina s nadom da će pomoći u borbi protiv lisnih vašiju, naročito u staklenicima. Prema mišljenju stručnjaka unos azijske bubamare kao strane vrste u Evropu bio je velika greška.

+ detaljnije

Znanje na poklon

KREČENJE VOĆNJAKA

Krečenje voćaka je stara mera koja se još uvek primenjuje i korisna je naročito u zasadima koštičavih voćnih vrsta. Krečenjem debla voćki, račvišta i donjih delova ramenih grana štiti se voćka od pucanja kore i nastajanja rana tokom zimskog perioda kada ima oscilacija temperatura...

+ detaljnije